Nova kriptovaluta $STOPELON

Gnev nad Elonom Muskom zaradi domnevnih manipulacij trga kriptovalut, se je manifestiral v novi kriptovaluti $STOPELON.

Februarja letos je Elon Musk, direktor podjetja Tesla, napovedal, da bo podjetje začelo sprejemati plačila v obliki bitcoinov. Poleg tega je Tesla tudi kupilo za 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov. To je vrednost bitcoina pognalo v nebo, vendar le za dobre 3 mesece. 13. maja je Elon na Twitterju objavil zapis, da Tesla več ne bo sprejemala bitcoina kot plačilnega sredstva zaradi zaskrbljenosti z onesnaževanjem okolja, ki ga prinaša kriptorudarjenje. To je povzročilo oster padec vrednosti bitcoina in velike izgube za vse, ki so investirali v to (največjo) kriptovaluto. To pa še ni vse, tudi v drugih kriptovalutah je bilo čutiti popotresni sunek, vrednost Dogecoina se je zmanjšala za polovico, graf padca cena Ethereuma se prav tako ujema s padcem bitcoina od sredine maja naprej in še bi lahko naštevali.

Težave s kriptovalutami

Elon Musk se že nekaj časa javno spogleduje s kriptovalutami, trg le-teh pa se redno odziva na njegove Twitter objave. Pred časom je promoviral Dogecoin in morda se ima ta kriptovaluta ravno njemu zahvaliti za uspešnost. Ko je napovedal poslovanje Tesle v bitcoinih, je njihova vrednost narasla, ko je svojo odločitev spremenil, je cena bitcoina padla. Podobne zgodbe se dogajajo ves čas, že vsaj od začetka sistema borz. Tam ceno delnic določajo investicije, naložbe ali z drugimi besedami, vera v to, da bo cena neke delnice rasla ali padala. Na podoben način deluje tudi trg kriptovalut. Ravno zaradi tega psihološkega dejavnika so tovrstni trgi izpostavljeni močnemu nihanju in hitrim spremembam, ki odražajo prepričanje investitorjev (tukaj trgovcev s kriptovalutami) v določenem trenutku. Nekdo kot je Elon Musk kakšen drug influencer, lahko torej s krojenjem javnega mnenja aktivno vpliva na vrednost kriptovalut in z njimi manipulira. Tega ga ravno zdaj obtožuje skupnost kriptotrgovcev.

$STOPELON

Nova kriptovaluta $STOPELON ima na svoji strani objavljen cilj: nadzor nad delnicami Tesle in ustavitev Elona. Plus polet na Pluton (»full control of Tesla stock and Stop Elon« as well as »fly to fucking Pluto.”). Kot navajajo, si prizadevajo delati dobro za malega človeka in preprečiti izigravanje milijonarjev, kot to, po njihovih besedah, počne Elon Musk. Polet na Pluton pa je najbrž provokacija na dejstvo, da je Musk glavni promotor kolonizacije Marsa.

Vrednost tega žetona je trenutno mizerna (0,000046 dolarja) in najbrž tudi ni favorit na poti do največjih kriptovalut, vendar predstavlja družbeno gibanje proti pritiskom velikega kapitala in borznih mogotcev na svobodno trgovino s kriptovalutami.

Viri:

https://futurism.com/new-cryptocurrency-stopelon-bashing-elon-musk

https://futurism.com/cryptocurrency-tanked-elon-musk

https://www.washingtonpost.com/nation/2021/05/13/bitcoin-tesla-elon-musk-climate/

Stop Elon

Prejšnji članekKako so v Franciji spodbudili kulturno življenje med mladimi
Naslednji članek5 idej za zabavo s prijatelji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.