»Kakor napravi stari je zmerom prav«

In med drugimi tudi Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila, Deklica z vžigalicami, Kraljična na zrnu graha, Mala morska deklica, Svinjski pastir, Snežna kraljica in še bi lahko naštevali. Se ti zdijo znani? Avtor teh mojstrovin je svoje prve »Pripovedke za otroke« objavil davnega leta 1835. Njegove večkrat otožne in žalostne pravljice so do danes prevedli v kar več kot 125 jezikov.

Cesarjeva nova oblačila, Hans Christian Andersen

Nekoč, pisalo se je 2. aprila leta 1805, se je rodil v revno družino fantek. Očeta, norčavega čevljarja, je fantek izgubil pri rosnih 11-ih letih. Mati je želela, da se nesrečni fantek izuči za čevljarja, sam pa se je raje vdajal sanjarjenju o tem, da bo postal igralec ali pesnik. Tako je leta 1819 odšel v širni svet, v mesto København, kjer se je izučil za igralca. Kljub trudu in močni želji se fantiču poklicna želja ni uresničila in s strtim srcem se je vrnil v šolo.

Pri svojih 17-ih je nesrečni fantič obiskoval 2. razred in bil vseskozi tarča posmeha sošolcev. Dobra vila, ravnatelj šole, ga je tako izpisal iz šole in mu priskrbel zasebne učitelje, ki so fanta izučili, da se je leta 1928 z dovolj znanja vpisal na Univerzo v Københavnu. Lotil se je pisanja dramskih del, a bil tudi tukaj neuspešen. Uspehe je nizal pri svojih pravljicah, ki so znale biti žalostne, včasih celo strašne in lahko so se tudi žalostno končale. Pisal je o temah, s katerimi so se lahko poistovetili ljudje v različnih kulturah. V pravljicah se je vedno znašlo tudi vprašanje zla, pomembna skupna tema pa so bile tudi osebe na robu družbe. Pravljice resda niso bile doma takoj dobro sprejete, raje so jih imeli v tujini, a je kmalu osvojil tudi domovino.

Nesrečnega leta 1972 je že starejši možakar padel s postelje in utrpel hujše poškodbe po katerih si nikoli ni več opomogel. Prijatelje in ljubitelje njegovih pravljic je za vedno zapustil 4. avgusta 1975, dela Hansa Christiana Andersena pa bodo osrečevale stare in mlade do konca njihovih dni.

Hans Christian Andersen, Rosenborg

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.