Katarza naprodaj

Časi, ko je zadostovalo, da naj študent za doseg splošne izobraženosti zgolj uspešno opravlja izpite in ostale študijske obveznosti, so že davno minili. In vprašanje je, če so seveda sploh kdaj obstajali. Predvsem 21. stoletje je čas informacijske dobe, čas, ko informacija vedno bolj pridobiva na pomenu, nekateri pravijo celo, da je postala glavno orožje. Vsesplošna razgledanost je zato ključna tako v vsakdanji komunikaciji kot v iskanju zaposlitve. In kulturno dogajanje je zagotovo bazen, iz katerega ne smemo pozabiti črpati, ko skrbimo za razširjanje svojih horizontov. A študentski žepi so po pravilu bolj plitki, vstopnice pa drage. Kaj storiti?

Špela Zorn, vodja vpisa abonmajev v SNG Drama, je med prednosti študentskih abonmajev dodala še programsko zasnovo: “Predstave so na programu ob terminih primernih za študente, saj se abonma prične šele konec oktobra, abonmajskih predstav čez vikende in ob zimskih počitnicah ni”. Dvig kulturne osveščenosti preko študentskih abonmajev je primeren tudi zaradi cenovne ugodnosti, ki ni zanemarljiva. Zgolj za ilustracijo: abonma sedmih predstav v SNG Opera in balet stane manj kot cena vstopnice za eno predstavo za najboljši sedež v redni prodaji.
Študentski abonmaji pa zadovoljujejo tudi ponudnike. Po besedah Damijana Zelnika, vodje odnosov z javnostmi SNG Opera in balet Ljubljana, število teh abonmajev predstavlja velik delež celotnega abonmajskega vpisa, kar kaže na veliko zanimanje mlajše generacije. Tudi v Cankarjevem domu opažajo podobno. Povpraševanje študentov za večino njihovih abonmajev raste, o čemer pričajo večinoma razprodani “študentski sedeži”. Tibor Mihelič, koordinator obiska v Cankarjevem domu, namreč opaža naslednje: “Tuji umetniki presenečeni opažajo, da je na naših prireditvah resne glasbe veliko mladih, česar v drugih državah niso opazili.”
Poznavalci slovenske mitologije se očitno le niso motili, ko so dejali, da se je slovenski narod rodil iz kulture. Glede na to, da so bili naši najvidnejši državotvorniki kulturniki in da v pomembnosti pred politično zgodovino Slovencev prednjači kulturna, lahko zaključimo, da mladi še vedno “bolehamo” za kulturnim sindromom. Ki pa je, da se ne bi narobe razumeli, zelo dobrodošel. S katarzo naprej!

Na področju gledališča, glasbe in plesa nas bo to sezono navdihoval abonmajski trojček AAA. Vsak izmed abonmajev nudi na ogled šest predstav, ki so si med seboj tako različne, da bodo zadostile vsem okusom. Aida je pisana na kožo ljubiteljem klasike, Amelia bo všeč sodobnikom, Agripino pa zaznamujejo veliki spektakli. Med slednjimi veliko obetajo budistični obredni plesi iz Butana – Čam. Na odru Gallusove dvorane bo 15. in 16. oktobra prvič zunaj domovine ob spremljavi orkestra nastopilo 13 menihov in 15 plesalcev iz Kraljeve akademije odrskih umetnosti in menihov samostana Timpu. Zamuditi pa ne kaže tudi baletne predstave Pepelka v okviru abonmaja Aida, kjer bosta odlična kostumografija in prefinjena baletna tehnika popeljali gledalce v svet očarljivosti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.