Sziget 2005

Že deseto leto se je na otoku sredi Budimpešte zopet zbralo okoli 300.000 ljubiteljev dobre glasbe in kulture. Kaj je tisto, kar avgusta ljudi iz vseh koncev sveta tako množično vleče na Sziget je težko natančno določiti. Številne nevladne organizacije in združenja so vsak dan ponudile priložnost, da se naučite česa novega ali se preprosto prepustite svoji ustvarjalnosti.

Vsako jutro ob desetih se je odvijal brezplačni Tai-chi, številni šotori pa so ponujali tudi jogo in druge oblike meditacije. Fair-trade oz. pravična trgovina, živa knjižnica, Luminarium,  romska združenja, društva za preventivno zaščito pred drogami, judovska skupnost, logične igre, okoljevarstvene organizacije in adrenalinski športi so le peščica ponujenih možnosti. Presenetljivo so bile na Szigetu cene vsaj dvakrat nižje kot v samem mestu, vendar pa je bilo poskrbljeno tudi za tiste socialno ogrožene- s pobiranjem praznih kozarcev/smeti si je lahko vsakdo prislužil dovolj za bivanje, skupnost Hare Krišne pa je vsakodnevno nahranila udeležence v zameno za prostovoljne prispevke.

Neskončnost glasbenih zvrsti…
Ne glede na vse pa glasba ostaja srce festivala, -od etno scen, metala, reggaeja, drum’n’bass-a preko tehnaže, rocka, popa, bluesa, jazza, dance glasbe in drugih zvokov. Najbolj so seveda navduševali nastopajoči na večjih odrih: Ska-P, Morcheeba (zopet z novo pevko), Youssou N’Dour,  Khaled, The Wailers, Brand New Heavies, Mando Diao, Toy Dolls, Skinny Puppy, Hives in Beatstakes. Največ pozornosti so po pričakovanjih pritegnili Underworld, Franz Ferdinand, Nick Cave & The Bad Seeds in Korn. Slednji so zvesto publiko pustili nepotešeno, saj so po nekajminutnem “ogrevanju” oz preigravanju na odru odigrali One (Metallica), Another brick in the wall (Pink Floyd) in nekaj svojih bolj znanih komadov. Zato pa so toliko več navdušenja pobrali Škoti Franz Ferdinand, ki 4. oktobra pripravljajo izid drugega albuma in so se skrbno izogibali nastopanju po drugih festivalih. Med pozitivna presenečenja celotedenske ponudbe nedvomno sodijo Internatinal Noise Conspiracy (ex Refused), Zap Mama in Juliette and the Licks. Slednja se je gladko požvižgala na prepoved stage-divinga in se kar dvakrat vrgla v razgreto publiko.

V svojem dolgoletnem stažu degustiranja študentskih eventov, festov in koncertov lahko popolnoma brez pretiravanja rečem, da je Sziget eden najbolje organiziranih in kvalitetnih festivalov, kar sem se jih kdaj udeležila. Repriza drugo leto je zgolj samoumevna.

KariS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.