Kriva je – REFORMACIJA

Konec oktobra 1517 je Martin Luther objavil svojih 95 tez proti prodaji papeževih odpustkov in jih skupaj s pismom poslal cerkvenim oblastem. Ta mejnik danes velja za začetek reformacije, gibanja za prenovo vere in Cerkve. Reformacija je v veliki meri vplivala na sodobnost. Bila je razlog za spremembe v političnem, družbenem in verskem življenju.

Cerkev v Wittenbergu

V 49 letih, kolikor je trajala reformacija na Slovenskem, je izšlo 56 knjig – dve izdaji Biblije (1584, 1599), prevodi posameznih bibličnih knjig, tri postile, pesmarice, katekizmi, cerkveni red, veroizpoved, znanstvena razprava, predgovor, biografija … Protestant Primož Trubar je o lastnem prizadevanju in svojih somišljenikih, prizadevnih delavcih na polju slovenske reformacije, ter knjigi v slovenskem jeziku zapisal: »Kaj takega se ni zgodilo, kar svet stoji.«

Bankovec za 10 tolarjev, na sliki Primož Trubar 1508 - 1586
Bankovec za 10 tolarjev, na sliki Primož Trubar 1508-1586

Kakšni pa so glavni vplivi reformacije na sodobnost?

  1. Božja beseda mora biti zapisana v jeziku, ki je ljudem blizu, v katerem so se rodili in v katerem govorijo. Prevod Biblije v več jezikov, s čimer je postala dostopna vsakomur, je postavil temelje zvišanju pismenosti celotne populacije. Pismenost je torej postala široko sprejet izobraževalni cilj, kar je aktualno še danes.
  2. Človek je odgovoren Božji besedi in svoji vesti, ne cerkvenim dostojanstvenikom. Poudarek na človekovi individualni presoji – vesti – kot temelju posameznikove svobode in hkrati odgovornosti je morda najpomembnejša dediščina reformacije za današnji čas in prihodnost.
  3. Ločitev države in Cerkve ali rojstvo državljanskih pravic, ki so neodvisne od vere, spola, narodnostne pripadnosti in pripadajo vsakemu. Tudi vse našteto je posledica reformacije. Pri nas so te državljanske pravice zapisane tudi v Ustavi Republike Slovenije.
  4. Luther se je zavzemal za to, da človek živi po svobodni vesti in da sodeluje pri aktualnih vprašanjih. V demokratičnih družbah to velja za pripadnike vseh veroizpovedi in prav tako za tiste posameznike, ki niso versko opredeljeni. Verjetno na to točko mladi kar malo pozabljamo, saj se npr. volitev mladi udeležujemo v nizkem številu.
  5. Trubar je ustvaril knjižni jezik, za katerega je verjel, da ga bodo razumeli vsi njegovi slovenski rojaki in rojakinje. Njegovo delovanje pomeni bistven korak v kulturnem razvoju slovenske zgodovine. Že takrat je v slovenski Cerkovni ordningi nagovarjal mladino, naj se poleg svojega jezika uči tudi tujih jezikov. Dandanes brez znanja tujih jezikov težko delujemo na kateremkoli področju življenja.

Luther je želel obnoviti Cerkev, jo popeljati k njenim izvornim vrednotam, gre za dejanje, ki tudi danes družbo in posameznike postavlja pred pomembne izzive v svetu, ki se, četudi veliko bolj povezan, zdi vse manj pregleden in vse bolj zapleten. V svetu, ki ga pretresajo krize in konflikti ter režejo nove delitve, je treba vedno znova odpirati vprašanja svobode in odgovornosti ter si prizadevati za obnovo vrednot, ki bodo vsem zagotavljale življenje v miru, strpnosti in spoštovanju. S kritičnimi vprašanji, ki jih postavljamo sebi in svetu, reformatorske ideje danes ne bi mogle biti aktualnejše, kot so.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.