Ljubljana v času vojne za Slovenijo

V Mestnem muzeju Ljubljana lahko do 27. junija še ujameš razstavo LJUBLJANA V ČASU VOJNE ZA SLOVENIJO LETA 1991. Prikazuje deset dni vojne za Slovenijo po sprejetju zakona o neodvisnosti 25. junija 1991. Poletje, ki bi moralo biti veselo, se je hitro sprevrglo v vse drugo, le veselje ne. Obdobje, ki nas je zaznamovalo za vse večne čase, je na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana.

Vojna za Slovenijo leta 1991

Poletje leta 1991 je bilo drugačno. Zaznamovala ga je vojna za Slovenijo z vsemi elementi porajajočega se spopada, ki se je nato v Sloveniji končal po desetih dneh. Ljubljana se je po razglasitvi neodvisnosti Republike Slovenije in po slovesnem razvitju zastave nove države v središču mesta zbudila v svet, ki je bil poln novih okoliščin. Na cestah okoli mesta so tanki teptali improvizirane barikade, sestavljene večinoma iz avtomobilov, tovornjakov in avtobusov. V mestu so se na vsakem koraku pojavili oboroženi pripadniki Teritorialne obrambe in slovenske milice.

Sledilo je deset dni intenzivnega dogajanja. Alarmi za zračne napade, sestrelitev helikopterja v Rožni dolini, smrt in poročila o spopadih, o padlih in ranjenih, starši, ki prosijo in zahtevajo, naj njihovi sinovi ne bodo vključeni v spopade, nakupovanje zalog … Obenem pa politična in diplomatska prizadevanja za umiritev in razrešitev razmer, poročila, tiskovne konference v Cankarjevem domu, prihajanje in odhajanje jugoslovanskih in evropskih politikov. Brionska pogajanja in deklaracija ter čakanje na odhod jugoslovanske vojske iz Slovenije.

Razstava v Mestnem muzeju

Ohranjene podobe mesta pričajo o dogajanju in obenem predstavljajo naš kolektivni spomin na dneve vojne, ko sta bili na preizkušnji moč in odločenost prebivalcev Slovenije, da obranijo državnost, ki so jo ustvarjali v procesih demokratizacije v desetletju pred tem. Prav tako pomembni pomniki tega obdobja so mediji, ki so v negotovem času poročali o dogajanju v mestu in državi ter ga komentirali.

Razstava, pripravljena ob praznovanju tridesetletnice Republike Slovenije, spominja na tedanje dogodke v slovenskem glavnem mestu. Obenem opozarja na pomen zgraditve in ohranitve samostojne in demokratične, na evropskem pravu in vrednotah temelječe države.

Razstavo lahko ujameš do 27. junija. Študenti imajo 50-odstotni popust na vstopnico. Pojdi na razstavo, pomagaj kulturi, če ji že odgovorni nočejo. Več o razstavi si lahko prebereš na spletni strani razstave.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Polaščevalka
Naslednji članekEko menjava garderobe
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.