Eko menjava garderobe

Hitra moda je morda prijazna našim žepom, je pa zelo škodljiva planetu, da ne govorimo o razmerah, v katerih delajo zaposleni, ter dejstvu, da morajo delati celo otroci. Cene oblačil iz trgovin, kot so Zara in H&M, so nizke tudi zato, ker so ta večinoma izdelana iz umetnega vlakna poliester.

Poliester razpade šele po 500 letih, sistem za reciklažo je slabo razvit, poleg tega pa se med vsakim pranjem iz tovrstnih plastičnih vlaken spirajo mikrodelci. Ti končajo v podtalnici, preko morja pa v naši prehranski verigi.

Zaradi problema okolja in etike je treba nova oblačila kupovati premišljeno. Vodilo naj ne bo kvantiteta, temveč kvaliteta. Namesto poceni majic in kavbojk iz Primarka, ki se bodo po nekaj mesecih nošenja strgale, poišči kakovostna oblačila iz materialov, kot sta na primer bombaž in lan, ki jih boš lahko nosil leta in leta. Kupi manj kosov, a naj bodo kakovostni (kar se bo seveda poznalo na ceni). Kje torej dobiti eko in etična oblačila?

oblačila na obešalnikih v trgovini

Trgovine z oblačili iz druge roke

Če nimaš denarja za draga ekološka oblačila, lahko za planet nekaj narediš s tem, da kupuješ iz druge roke. Vseeno se potrudi poiskati kakšen bolj kakovosten kos. V Ljubljani lahko na primer obiščeš naslednje trgovine iz druge roke: Gvant, Textile house (tudi v Mariboru in Celju), Garderoba. Svoja oblačila lahko prodaš in kupiš nova s pomočjo spletne in fizične trgovine Moja tvoja omara.

Izmenjava oblek

To lahko konec koncev počneš že s prijatelji ali sorodniki. Različna društva in organizacije po Sloveniji pa organizirajo tudi dogodke, na katere lahko prineseš svoje stare obleke in jih zamenjaš z rabljenimi oblekami drugih ljudi. V Ljubljani izmenjave oblek organizirata na primer Rdeči križ in Tekstilnica, v Kopru pa društvo KŠOK.

Ekološke in etične znamke oblačil

V Sloveniji imamo nekaj znamk in oblikovalk, ki prodajajo eko oblačila, na primer Maja Štamol, Mila Vert in Zoofa, zadruga, ki združuje mlade slovenske oblikovalce. Na spletu pa lahko naročiš oblačila iz različnih tujih spletnih trgovin, na primer Organic Basics, MUD Jeans, Sunad, Rhumaa, Veja, Stay Wild Swim za kopalke …

Pomisli na vse obleke, ki jih že imaš

Pomembno je, da imaš v svoji garderobi dovolj oblek, ki jih lahko kombiniraš za različne priložnosti. Preden začneš kupovati ali menjavati, preglej svojo omaro in si naredi seznam oblek, ki jih potrebuješ. Predstavljaj si, da kupuješ hrano – nočeš zapraviti nekaj deset evrov samo zato, ker greš v trgovino nepripravljen, kajne?

Prejšnji članekLjubljana v času vojne za Slovenijo
Naslednji članekKonec s prepisovanjem na spletnih izpitih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.