Mesto žensk

Letošnji 12. Mednarodni festival Sodobnih umetnosti – Mesto žensk bo med 2. in 10. oktobrom v Ljubljani predstavil številne mednarodno priznane ustvarjalke z različnih področij umetnosti. Program bodo spremljale okrogle mize, predavanja in umetniške delavnice. Festivala se bo udeležilo preko 45 umetnic in umetnikov  iz Francije, Italije, ZDA, Nizozemske, Nemčije, Kanade, Švice, Hrvaške, Srbije, Belgije, Avstrije in Slovenije. Letošnje Mesto žensk bo raziskovalo različne pomene zgodovine in spomina.

V nedeljo, 1. oktobra, ob 20.00 uri, dan pred uradnim odprtjem festivala, bo v Galeriji Alkatraz, AKC Metelkova mesto, otvoritev razstave Qui va nous apprendre ? se tenir debout? / Kdo nam bo pokazal, kako se postaviti zase? kanadske risarke stripov, pevke in kitaristke Genevi?ve Castrée . Njeni novejši stripi in kantavtorski napevi nasprotujejo ameriški gonji proti terorizmu, kar je za avtorico, ki slovi po vase zazrtih in poetičnih zgodbah, precejšen tematski zasuk. Ob spremljavi krhkih, večinoma akustičnih pesmi, ki stripe vsebinsko dopolnjujejo, se sprehod skozi gozd sredi belega dne lahko spremeni v soočenje s strahovi noči.

V četrtek, 5. oktobra, ob 23.00 pa ne zamudite v Menzi pri koritu, AKC Metelkova mesto
koncerta Bonfire Madigan (ZDA). Za Madigan nekateri pravijo, da ustvarja lastni svet avant-popa, chamber-rock eksperimentiranja in powerhousea. Njen močan glas posreduje neubranljiva čustva, njena glasba pa ustvarja nov jezik, ki je tako star kot najstarejša indijanska zdravilka in tako sodoben kot medgalaktično vesoljsko potovanje. Slovenska javnost jo morebiti pozna po zadnjem dokumentarcu Saša Podgorška z naslovom Divided States of America (2005), kjer je spremljala skupino Laibach na njihovi turneji po ZDA.

Več o obširnem festivalskem programu na: www.cityofwomen.org.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.