Neverjetne gore

Muzeji, ki delujejo na Gorenjskem (Slovenski planinski muzej, Čebelarski muzej, Tržiški muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej in Loški muzej Škofja Loka) so vzpostavili edinstven projekt imenovan NEVERJETNE GORE. Regija Gorenjske že s svojim imenom pove, da so tukaj doma gore in vsak muzej se na svojstven način ukvarja s proučevanjem zgodb, ki se dotikajo višjih nadmorskih višin, ter so del naše skupne preteklosti in kulturne dediščine.

Ob prihajajočem Mednarodnem dnevu muzejev (18.maj, prost vstop v muzeje in galerije, letošnja tema  Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije) se bodo zgodila odprtja razstav in dogodki, ki bodo predstavili raznolike aspekte gorskih zgodb:

– 14.5.2019 ob 19. uri – Gorenjski muzej – grad Khislstein; razstava Everest 1979-2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta

Fiksne vrvi v steni sedla Lho La (foto Tone Škarja).

– 17.5.2019 ob 18. uri – Slovenski planinski muzej; razstava Planinski raj

– 18.5.2019 ob 10. uri – Loški muzej Škofja Loka; razstava Lubnik – gora velikanov

– 20.5.2019 ob 18. uri – Čebelarski muzej; razstava Kranjska sivka je naša kulturna dediščina

– 22.5.2019 ob 19. uri – Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice; razstava Na planincah luštno bit’; predstavitev projekta Neverjetne gore

– 23.5.2019 ob 18. uri – Tržiški muzej; razstava Smuk

 

V okviru projekta je bila vzpostavljena Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki nas čez hribe vodi od muzeja do muzeja. Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju. Pot je domislila Jelena Justin. Nastal je edinstven vodniček, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa obiščemo še muzej. Ob tej priložnosti bodo tako v muzejih kot v hribih odtisnili žig. V knjižici so tudi nagradne igre. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo muzeji nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, kakor tudi tiste, ki bodo obiskali vseh 6 muzejev. Pojdimo skupaj na #neverjetnegore.

Andrej Štremfelj na polici Rumene stopnje. Zadaj je Tibet (foto Nejc Zaplotnik).
Jugoslovanska alpinistična himalajska odprava Everest ’79 si je zadala težko nalogo: Prvenstveni vzpon na vrh sveta čez zahodno ramo. Z ledenika Khumbu na višini 5350 m, kjer je bil bazni tabor, se dviga 700m , visoka skalna stena sedla Lho La, sledi ji 1200 metrov visoko pobočje Zahodne rame, ki se nadaljuje v 2500 metrov dolg, položen, vendar oster in vetroven greben, na koncu katerega je začetek strme in razgibane vršne piramide Everesta (foto: Tone Škarja).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.