Neverjetne gore

7

Muzeji, ki delujejo na Gorenjskem (Slovenski planinski muzej, Čebelarski muzej, Tržiški muzej, Medobčinski muzej Kamnik, Gorenjski muzej in Loški muzej Škofja Loka) so vzpostavili edinstven projekt imenovan NEVERJETNE GORE. Regija Gorenjske že s svojim imenom pove, da so tukaj doma gore in vsak muzej se na svojstven način ukvarja s proučevanjem zgodb, ki se dotikajo višjih nadmorskih višin, ter so del naše skupne preteklosti in kulturne dediščine.

Ob prihajajočem Mednarodnem dnevu muzejev (18.maj, prost vstop v muzeje in galerije, letošnja tema  Muzeji kot kulturna središča: Prihodnost tradicije) se bodo zgodila odprtja razstav in dogodki, ki bodo predstavili raznolike aspekte gorskih zgodb:

– 14.5.2019 ob 19. uri – Gorenjski muzej – grad Khislstein; razstava Everest 1979-2019, 40 let prvega slovenskega vzpona na vrh sveta

Fiksne vrvi v steni sedla Lho La (foto Tone Škarja).

– 17.5.2019 ob 18. uri – Slovenski planinski muzej; razstava Planinski raj

– 18.5.2019 ob 10. uri – Loški muzej Škofja Loka; razstava Lubnik – gora velikanov

– 20.5.2019 ob 18. uri – Čebelarski muzej; razstava Kranjska sivka je naša kulturna dediščina

– 22.5.2019 ob 19. uri – Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice; razstava Na planincah luštno bit’; predstavitev projekta Neverjetne gore

– 23.5.2019 ob 18. uri – Tržiški muzej; razstava Smuk

 

V okviru projekta je bila vzpostavljena Gorenjska muzejsko-planinska transverzala, ki nas čez hribe vodi od muzeja do muzeja. Začnemo v Slovenskem planinskem muzeju in se povzpnemo na Dovško babo, potem pa nadaljujemo proti vzhodu in zaključimo čez kranjski Jošt na loškem Lubniku in v Loškem muzeju. Pot je domislila Jelena Justin. Nastal je edinstven vodniček, ki vodi od hriba do hriba, vmes pa obiščemo še muzej. Ob tej priložnosti bodo tako v muzejih kot v hribih odtisnili žig. V knjižici so tudi nagradne igre. V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije bodo muzeji nagradili tiste, ki bodo v enem letu prehodili Gorenjsko muzejsko-planinsko transverzalo, kakor tudi tiste, ki bodo obiskali vseh 6 muzejev. Pojdimo skupaj na #neverjetnegore.

Andrej Štremfelj na polici Rumene stopnje. Zadaj je Tibet (foto Nejc Zaplotnik).
Jugoslovanska alpinistična himalajska odprava Everest ’79 si je zadala težko nalogo: Prvenstveni vzpon na vrh sveta čez zahodno ramo. Z ledenika Khumbu na višini 5350 m, kjer je bil bazni tabor, se dviga 700m , visoka skalna stena sedla Lho La, sledi ji 1200 metrov visoko pobočje Zahodne rame, ki se nadaljuje v 2500 metrov dolg, položen, vendar oster in vetroven greben, na koncu katerega je začetek strme in razgibane vršne piramide Everesta (foto: Tone Škarja).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.