Učinkovite tehnike učenja

Zaključek semestra se nezadržno približuje, kmalu pa se bo začelo tudi izpitno obdobje. Pomembno je, da se zavedaš, da imaš za pripravo nanje še dovolj časa. Pozanimaj se o tem, kakšne tipe vprašanj lahko na izpitih pričakuješ, na kateri snovi bo največji poudarek ter si organiziraj svoje zapiske. A najbolj pomembno je, da z učenjem ne odlašaš. Da pa boš pri tem čim bolj učinkovit smo zate zbrali nekaj odličnih tehnik učenja, ki ti lahko koristijo pri pomnenju.

Učenje v obe smeri

Ko se seznanjaš z novo snovo, je najbolje, da se učenja lotiš v obe smeri. Če si moraš na primer zapomniti celo vrsto definicij, poskrbi, da boš najprej izgovoril posamezne besede in se nato poskušal spomniti njihovih definicij, v drugem delu učenja pa boš najprej prebral definicije in jim nato poskušal dodeliti ustrezno besedo. Isto je pri učenju različnih procesov, na primer pri kemiji ali biologiji. Prepoznaš proces celičnega dihanja, če ga vidiš na sliki? Ali bi poleg tega znal tudi sam narisati proces, če bi imel podano le njegovo ime?

Takšnim situacijam smo med študiranjem gradiva pogosto priča, zato je ta metoda zelo uporabna. Takšno učenje namreč v tvojih možganih krepi povezave, ki ti omogočajo, da informacijo najprej shraniš, nato pa jo prikličeš – kot na dejanskem izpitu!

Tehnika preoblikovanja številk

V kolikor si moraš zapomniti številke, lahko te v mislih preoblikuješ v predmete, ki so številom podobne po obliki. Na primer št. 0 je podobna žogi, 1 svinčniku, 2 labodu, 4 jadru 8 snežaku itd.

Metoda zgodbe

Če imaš bujno domišljijo, lahko v svojih mislih ustvariš zgodbo, ki temelji na snovi, ki si jo moraš zapomniti. Res pa je, da mora zgodba vsebovati vse pomembne podatke. Še posebej si jo boš zapomnil, če boš vanjo vključil smešne ali pa celo bizarne elemente.

Tehnika PPP 

Mnogo študentov to tehniko že uporablja, saj je izredno uspešna pri pomnenju. Pri daljših poglavjih najprej preberi krajši odlomek, povprašaj se kaj si prebral, nato pa prebrano povej s svojimi besedami.

Tehnika dveh korakov

Ta tehnika je morda nekoliko zamudna, a nedvomno nadvse učinkovita. Kadar si moraš zapomniti daljše postopke, se drži tehnike dveh korakov – dva koraka naprej, enega nazaj. Preberi del, ga ponovi, nato dodaj nov del. Zdaj se vrni na začetek in ponovi oba dela skupaj. Dodaj nov del in znova vse ponovi od začetka. Tako predelaj vso snov.

Srečno!

Prejšnji članekNeverjetne gore
Naslednji članekRevija Študent išče mlade pisce!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.