Noč čarovnic: globalno-komercialni uspeh

Noč čarovnic ali Halloween je praznik, ki se vsako leto praznuje 31. oktobra. V Sloveniji ga pred nekaj leti sploh nismo poznali, kaj šele praznovali, saj gre za angloameriški ljudski običaj, ki pa je postal globalni fenomen in tako posegel tudi v države Evrope. Še danes se praznuje predvsem v Ameriki, Kanadi, Angliji in Avstraliji.

Kje se je vse začelo?

Tradicija izvira iz časa predkrščanskih Keltov, in sicer natančno iz obreda Samhain, ko so ljudje postavljali kresove in nosili kostume, da bi odgnali zle duhove. Kelti so 1. novembra praznovali novo leto, zato so verjeli, da se je tisto noč pred novim letom meja med svetovoma živih in mrtvih zabrisala. Zabrisana meja pa jim je omogočala povezavo z mrtvimi.

Ljudje v maskah in z baklami
Vir: The List

Od Rimskega cesarstva do 11. stoletja

Do 43. leta našega štetja je Rimsko cesarstvo osvojilo večino keltskega ozemlja in s tem prevzelo tudi del keltske kulture. Na noči iz 31. oktobra na 1. novembra so Rimljani praznovali praznik Feralia, ob katerem so se spominjali mrtvih in umrlim na pragu hiše nastavljali hrano.

Kmalu se je začel širiti vpliv krščanstva in do 9. stoletja se je pomešal v keltske obrede in starejše celo izpodrinil. Krščanska vera je bila mnenja, da so verski obredi vsebovali žrtvovanja otrok in klicanje duhov oziroma zla duhov.

Leta 1000 našega štetja je Cerkev razglasila nov praznik, to je 2. november, dan vseh duš. Praznovali so ga podobno kot Samhain – veliki kresi, parade, kostumi. Praznik so poimenovali All-Hallows ali All-Hallowmas in večer pred njim All-Hallows Eve in Halloween.

Zamaskirani ljudje
Dan mrtvih v Mehiki

Kako se je začelo v Ameriki?

Verjeli ali ne, tudi v Ameriki so noč čarovnic začeli praznovati precej pozno – v drugi polovici 19. stoletja. Takrat so Ameriko preplavili novi priseljenci, predvsem iz Irske in Anglije, ki so s seboj prinesli tudi svojo kulturo in običaje. Kmalu so se začeli ljudje po celi Ameriki oblačiti v kostume, hoditi od hiše do hiše in izrezovati buče.

Sladkarije, buče, grozljivi kostumi, umetna kri… in FILMI!

Velik del Halloweena, kot ga poznamo danes, so seveda tudi grozljivke. Klasični filmi za noč čarovnic vključujejo franšizo Noč čarovnic (Halloween) iz leta 1978, v kateri so zaigrali Donald Pleasance, Jamie Lee Curtis in Nick Castle.

Prizor iz filma Halloween
Halloween (1978)

Klasične grozljivke, ki jih ljudje po celem svetu gledajo na noči iz 31. oktobra na 1. november, so še franšize Krik (Scream), Nočna mora na ulici Elm (Nightmare on Elm Street) in Petek trinajsti (Friday the 13th).

Družinam prijaznejši filmi za noč čarovnic pa so Izganjalci duhov (Ghostbusters), Hocus Pocus in Burtonova umetnina Predbožična mora (The Nightmare Before Christmas).

The Nightmare before Christmas
The Nightmare Before Christmas (1993)

Fun facts

  • Vse več ljudi (zlasti milenijcev) za noč čarovnic kupuje kostume svojim hišnim ljubljenčkom.
  • Tradicija izrezovanja buč je prišla iz Irske. Prvotno so podobe duhov vrezovali v repo.
  • Strah pred nočjo čarovnic se imenuje Samhainofobija.
  • Tradicija Trick or Treat se je razvila v Kanadi.
  • Noč čarovnic je na drugem mestu najbolj praznovanih praznikov v Ameriki (takoj za božičem).

okostja, ki plešejo

Prejšnji članekKdaj bom prejel povračilo denarja za svojo neizkoriščeno IJPP vozovnico?
Naslednji članekHitrejši zaslon za udobnejše igranje iger

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.