Odkriti rimski mozaik in ostanki vile

Mozaik, ki je bil najden v Rutlandu, je opisan kot prvi primerek te vrste v Združenem kraljestvu. Odkril ga je sin lastnika zemljišča, raziskali pa so ga arheologi z Univerze v Leicestru, piše BBC News. Pri Historic England so mozaik opisali kot »enega najznamenitejših in najpomembnejših, kar so jih kdaj koli našli v Veliki Britaniji«.

Ministrstvo za digitalno tehnologijo, kulturo, medije in šport (DCMS) je po nasvetu Historic England mozaik in okoliški kompleks vile zaščitilo kot spomenik. V kompleksu naj bi živel bogat posameznik iz poznega rimskega obdobja.

Jim Irvine, sin lastnika zemljišča Briana Naylorja, je prvo odkritje naredil, ko je na sprehodu med karanteno leta 2020 opazil nenavadno keramiko in se obrnil na arheološko ekipo okrožnega sveta Leicestershire. Povedal je: »Moja družina obdeluje to zemljišče že 50 ali 60 let. Med lansko karanteno sem na tleh opazil nekaj keramike, ki ni bila podobna nobeni keramiki, ki sem jo videl prej. Prišli smo sem z lopato, izkopal sem plitev jarek in bil sem na pravem mestu. Videti nekaj, kar je bilo nedotaknjeno približno 1700 let, je bilo neverjetno. Zanimalo me je, kakšno bo stanje naslednje stvari, ki bo prišla z najdišča, saj je bilo do zdaj vse neverjetno.«

Mozaik, ki tvori tla v prostoru, ki naj bi bil jedilnica ali prostor za zabavo v vili, meri 11 metrov krat 7 metrov. Mozaiki so se redno uporabljali v zasebnih in javnih stavbah po vsem rimskem cesarstvu in so pogosto upodabljali znane osebnosti iz mitologije. Vendar naj bi bil mozaik iz Rutlanda edinstven v Združenem kraljestvu, saj prikazuje Ahila in njegovo bitko s Hektorjem ob koncu trojanske vojne.

Analiza

Phil Mackie, dopisnik BBC Midlands, je na kraju dogodka analiziral stanje.

»Vem, kje je bila najdena vila, vendar ne smem izdati preveč podrobnosti. To je zato, ker ne želijo, da bi kdor koli prišel in poskušal opraviti svoje lastne preiskave ter motil najdišče,« je dejal Mackie.

Mozaik je bil za zdaj ponovno zakrit. Več kot poldrugo tisočletje je bil dobro zaščiten pod 0,6 metrov debelo plastjo zemlje in zdaj, ko je spet pod zemljo, se mu ne bo nič več zgodilo.

Jim Irvine resnično upa, da ga bodo ljudje nekoč lahko obiskali, vendar odločitve o njegovi dolgoročni prihodnosti še niso bile sprejete.

Najdišče je tako veliko, da je bil izkopan le majhen del kompleksa. V prihodnjih sezonah izkopavanj bo verjetno odkritih še več stvari. Raziskave so razkrile, da veliko vilo obdajajo hlevi, krožne strukture in morda kopališče. V kompleksu je med 3. in 4. stoletjem našega štetja verjetno živel nekdo, ki je poznal klasično literaturo.

»Najbolj vznemirljivo odkritje rimskega mozaika v Združenem kraljestvu v zadnjem stoletju«

nova odkritja
Historic England

John Thomas, namestnik direktorja arheološke službe Univerze v Leicestru in vodja projekta pri izkopavanjih, je povedal: »To je zagotovo najbolj vznemirljivo odkritje rimskega mozaika v Združenem kraljestvu v zadnjem stoletju. Omogoča nam nove poglede na odnos takratnih ljudi, njihove povezave s klasično literaturo in veliko nam pove tudi o posamezniku, ki je to delo naročil. To je nekdo, ki je poznal klasike in je imel dovolj denarja, da je naročil tako podrobno delo, in to je prva upodobitev teh zgodb, ki smo jo kadar koli našli v Veliki Britaniji.«

Duncan Wilson, izvršni direktor organizacije Historic England, je dodal: »Odkritje tako redkega mozaika te velikosti in okoliške vile je izjemno. Odkritja, kot je to, so zelo pomembna, saj nam pomagajo sestaviti našo skupno zgodovino. Z zaščito tega najdišča se lahko še naprej učimo iz njega in se veselimo, kaj nam bodo prihodnja izkopavanja pokazala o ljudeh, ki so tam živeli pred več kot 1500 leti.«

Najdišče je na zasebnem zemljišču in ni dostopno javnosti, vendar potekajo pogovori z okrajnim svetom Rutlanda o vzpostavitvi razstave kompleksa vil in njihovih najdb zunaj kraja, so povedali pri Historic England.

Nadaljnja izkopavanja so načrtovana leta 2022.

Irvine je dejal, da se polje ne bo več uporabljalo za kmetovanje, zato bo območje lahko zaščiteno.

Prejšnji članekVonj imperijev je svež veter zgodovinske literature
Naslednji članekKako varno najti in namestiti katerokoli aplikacijo za telefone Huawei?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.