Vonj imperijev je svež veter zgodovinske literature

Vonj imperijev zgodovinarja Karla Schlögla je kulturna zgodovina dveh parfumov, ki vsak slikata svojo zgodovino držav. Zgodovina dišave in parfuma, iz katerega sta nastali Chanel Nº5 in Rdeča Moskva. Oba parfuma sta bila simbola svojih elit v kapitalizmu in komunizmu dvajsetega stoletja. Ko je bilo leta 1913 francoskim ustvarjalcem naročeno naj ustvarijo parfum ob obletnici tristoletne vladavina ruske carske dinastije Romanov. V naslednjih mesecih je padla dinastija, vihrali so plameni vojne, a parfum je ostal.

Vonj imperijev Karla Schlögla izriše dvajseto stoletje

Parfum se je od prvih vonjev nekoliko spremenil, a to ni važno bolj kot samo dejstvo, da si avtor Karl Schlögel za pripoved zgodovine dvajsetega stoletja »izposodi« parfum. In parfumu se pokloni na lep način, predvsem izdelovalcem parfumov, ki so svoje delo v enem stoletju precej spremenili. Detajlni opisi zamišljanja in kasnejšega kombiniranja vonjev so dišeči. Cilj ustvarjanja parfuma je bil zajemanje tistega trenutka v malo stekleničko in tako ohraniti tisti čas v steklenički, dobesedno.

Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. Avtor sledi »biografiji« parfuma, ki je bil razvit na družbeno-zgodovinskem ozadju oktobrske revolucije, iz njega pa sta nastali dve različici, Chanel Nº5 in Rdeča Moskva, ki sta v pretežnem delu 20. stoletja, zlasti v obdobju hladne vojne, postali simbola elit evropskega kapitalističnega Zahoda oziroma sovjetskega komunističnega Vzhoda.

Karl Schlögel podrobno opiše vsakega izmed dveh parfumov, osnov svoje knjige. Eden je debitiral v Rusiji leta 1925 pod imenom Rdeča Moskva. Drugi je prispel v Pariz, kjer je Coco Chanel izdelovalcem povedala, da naj ustvarijo parfum, ki bo sovpadal z njenim elegantnim stilom. Ena izmed desetih stekleničk, ki so jo ustvarili, je bila izbrana in poimenovana kot Chanel Nº5. Še preden vsakega od parfumov vstavi v kulturni kontekst, se avtor posveti vsakemu izmed parfumov. Njun nastanek, vonj, navdih, oblikovanje stekleničke, embalaža in vse, kar pritiče parfumu. Nato lahko pričnemo z zgodbo, ki sta jo spisala v Vojni imperijev.

Karl Schlögel: Vonj imperijev, prevedel Aleš Učakar, založba Beletrina, 172 strani.

Dvajseto stoletje skozi zgodbo dveh parfumov, Chanel No5 in Rdeča Moskva
Dvajseto stoletje skozi zgodbo dveh parfumov, Chanel No5 in Rdeča Moskva

Vonj imperijev je inovativen pregled zgodovine

Oba parfuma sta preživela do danes. Od začetka prve svetovne vojne ali njenega konca, odvisno od različice, sta doživela marsikaj. Skozi njune »oči« avtor piše zgodovino minulega stoletja. Dve svetovni vojni, padci ekonomije, politične bitke, kulturni potresi in tako naprej. Prav kulturni pomen parfumov je tisti, ki visi nad vsem dogajanjem, ko nam postane jasno, da je glavna ženska sovjetske parfumerije še vedno končala v koncentracijskem taborišču.

Vonj imperijev je že skoraj sumljivo iznajdljiva zgodovina ikoničnih parfumov in dvajsetega stoletja. Karl Schlögel je spisal eno najbolj zanimivih zgodovinskih knjig, ki vse temeljne dogodke v novejši zgodovini opiše skozi oči parfumov. Prav zares izjemno in nujno branje za vse ljubitelje zgodovine, mode in knjig nasploh. Sveža dišava v svetu stvarne literature.

Recenzijo nam je omogočila založba Beletrina.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekDIY ptičje hranilnice iz naravnih materialov
Naslednji članekOdkriti rimski mozaik in ostanki vile
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.