DIY ptičje hranilnice iz naravnih materialov

Če želiš še to zimo opazovati ptice v svojem vrtu, si hitro priskrbi loj ter semena in zavihaj rokave. Spodaj te čakajo navodila za izdelavo ptičjih pogač različnih oblik, ki jih za razliko od mnogih kupljenih pogač iz trgovine, ptice obožujejo. Ker so hranilnice izdelane iz naravnih materialov, se podajo v vsak vrt, lahko jih obesiš celo na balkon. Bonus: če za sorodnike še nimaš ideje za darilo, so doma izdelane hranilnice prava rešitev.

Najprej se odloči, katera oblika hranilnice ti je najbolj všeč:

Cvetlični lonček

Manjšo vejo v obliki črke Y pritrdi na notranjo stran glinenega lončka, da bodo lahko ptice na njej pristale. Na zunanjo stran pritrdi še kovinsko zanko, da boš lonček lahko obesil.

StoržSinička na hranilnici iz storža

V gozdu poišči čim večje storže in okrog peclja ali vrhnjega dela zaveži vrvico, da jih boš lahko pritrdil.

Veja

Najprej si pripravi približno 30 centimetrov dolgo vejo s premerom okrog 10 centimetrov. Na enem koncu vanjo pritrdi kovinsko zanko, da boš vejo lahko z vrvico pritrdil na želeno mesto. Nato v vejo z vseh strani zavrtaj luknje oziroma vdolbine s premerom približno 5 centimetrov, kamor boš vlil pripravljeno pogačo. Če želiš, lahko pod vsako luknjo pritrdiš še krajšo vejo, da bodo ptice imele boljši oprijem.

Priprava pogače

Osnova za pripravo pogače sta loj in semena. Loj lahko kupiš pri mesarju, sončnična semena pa prodajajo praktično povsod. Če želiš pticam pripraviti bolj gurmansko pojedino, v osnovo lahko dodaš še kakšna druga semena (na primer kupljene mešanice semen, proso, bučna in lanena semena), oreščke (orehova jedrca, arašide), rozine in celo kosmiče za zajtrk, če so ti »naravni«.

Če uporabljaš oreščke ali kosmiče za zajtrk, ki vsebujejo nekoliko večje kose, jih najprej zdrobi na manjše kose. Pri tem si lahko pomagaš kar z manjšim kladivom. Loj nareži na manjše kose in ga počasi segrevaj, dokler ne postane tekoč. Pri segrevanju si lahko pomagaš z mikrovalovno pečico ali pa ga segreješ na kuhinjskem štedilniku. Ko je loj tekoč, vanj stresi semena in ostale dodatke, da dobiš gosto mešanico, s katero boš napolnil hranilnico.Mešanje zmesi za pogačo in hranilnice

Polnjenje hranilnic

Najlažje je polnjenje lončka, saj vanj le vliješ mešanico in na koncu nekoliko potlačiš zmes. Pri polnjenju veje najprej napolni luknje na eni strani in počakaj, da se tam masa strdi, preden vejo obrneš, da zapolniš še luknje na drugi strani. Tudi tokrat na koncu ne pozabi dobro potlačiti mase. Podobno tudi storž najprej napolni le z ene strani in potem še z druge.

Ko se masa v hranilnicah strdi, so hranilnice pripravljene za uporabo. Če jih nameravaš obesiti kasneje, jih do uporabe hrani v zamrzovalniku. Pri izbiri lokacije hranilnic bodi pozoren, da so obešene dovolj visoko, in so tako varne pred sosedovimi mačkami.

Prejšnji članekMatej Lebič se predstavlja s svojo prvo skladbo Pod nebo
Naslednji članekVonj imperijev je svež veter zgodovinske literature

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.