Po napornem dnevu se sprostimo z zgodbami

Od 22. marca do 1. aprila 2012 v Ljubljani!

Leta 1998 je pravljičarka, pisateljica in pesnica Anja Štefan zasnovala dogodek, takrat imenovan Pravljični maraton. K sodelovanju je povabila poklicne igralce, knjižničarje, ilustratorje, pisatelje, ljudske pripovedovalce z namenom, da bi pripovedovali zgodbe iz domačega in tujega ljudskega izročila. Dogodki so bili sprva namenjeni bolj otrokom. Po sedmih letih se je Pravljični maraton preoblikoval v pripovedovalski festival Pravljice danes in se kmalu razširil v še druge kulturne ustanove po Ljubljani.

Zgodbe imajo vse raje tudi odrasli

Pripovedi iz bogatega ljudskega izročila oživljajo pripovedovalci različnih strok in generacij. Vendar niso več namenjene le otrokom, radi jim prisluhnejo tudi odrasli. Nastopajoči poslušalcem prosto pripovedujejo zgodbe in pripovedi iz različnih ljudskih izročil. S tem poslušalci doživijo dobro pripovedovano besedo, ljudske pripovedi pa ostajajo pri življenju. Dogodek je pred leti nastal iz prepričanja, da se je tudi današnjega človeka mogoče dotakniti z zgodbo, če je le vsebina poslušanja vredna, kar potrjujejo vse številnejši obiskovalci. Festival je z leti postal osrednja slovenska prireditev, ki predstavlja in sooblikuje razvoj pripovedovalske umetnosti pri nas.

Z leti so nastale naslednje stalne vsebine: pripovedovalske predstave za otroke, pripovedovalski večeri za odrasle, nastop tujega gosta, odprta pripovedovalska tribuna in spremljevalni program. Poleg obujanja izročila naših prednikov festival danes neguje sposobnosti pripovedovanja. Vsako leto zato iščejo nove pripovedovalce, ki so glede na ustvarjalno pot, kulturno ozadje in starost izrazito pisana druščina, kar daje festivalu posebno širino.

Celostno podobo festivala zaznamujejo ilustracije Ančke Gošnik Godec. Koordinatorji festivala so pesnica, pisateljica in pravljičarka Anja Štefan, urednica revij Ciciban in Cicido Irena Matko Lukan ter urednica mladinskega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga Alenka Veler.

Bogat program

Festival bo potekal v Cankarjevem domu in Slovenskem etnografskem muzeju, povezan pa je tudi z drugimi inštitucijami in društvi. Spremljevalni program je nastal v sodelovanju s Pripovedovalskim Varietejem, Kinodvorom, Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) ter Zavodom Global.

Povezava in podroben program: www.pravlijcedanes.si

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.