Slovenci v očeh Slovencev

Če sodimo po letošnjih odrskih projektih Zavoda Maska iz Ljubljane, prav tako kot po premierah, ki nam jih je v tej sezoni pripravila ekipa Slovenskega mladinskega gledališča in v katerih so sodelovali predvsem mladi ustvarjalci, lahko rečemo, da se slovenski gledališki sceni obeta lepa prihodnost. Zadnji projekt Maske, ki je nastal v koprodukciji z ljubljansko Dramo ter sodelovanju s Plesnim teatrom Ljubljana in Zavodom En-Knap in bil konec aprila premierno uprizorjen na Mali Drami, je namreč pokazal, da je tudi eksperimentiranje s sodobnimi gledališkimi koncepti lahko prav tako produkcijsko kakovostno, kot so to predstave, narejene po ustaljenih normah in z veliko denarja.

Slovenec Slovenca gori postavi je enourni performans, ki se na zelo dostojanstven, pa vendarle oster, način poigrava s predstavami, ki jih Slovenci imamo o nas samih. Nastal je s skupnim raziskovanjem soustvarjalcev, torej mladega avtorja in režiserja Mareta Bulca, dramaturginje Bojane Kunst, igralcev Miha Brajnika, Alje Kapun, Maše Kagao Knez, Roka Matke in Katarine Stegnar ter avtorja glasbe Bratka Bibiča, kaj naj bi bila nacionalna identiteta Slovencev, ali bolj natančno nacionalna identiteta nasploh, v času, ko se vedno bolj zapiramo v svoje svetove, ter sta potreba po skupnosti in njena vloga že zdavnaj izhlapela.

Slovenec Slovenca gori postavi je predstava, zasnovana na našem lokalnem paradoksu – slovenstvo obstaja in se razvija skozi številne skupnosti – planinska društva, pevske zbore, prostovoljne gasilske zveze in tako naprej. Blazno radi se vključujemo v različne aktivnosti in povezujemo v raznorazna združenja, pa vendarle se znotraj tega kolektivističnega duha vedno skriva hudi individualizem, hermenevtična zaprtost, kakor skupine same tako tudi vsakega posameznika v njej. Tudi do prostočasnih aktivnosti imamo povsem formalen odnos; tukaj smo, da skupaj delamo in ne, da se družimo, ni treba, da nam je lepo, saj nam Slovencem v množici ni nikoli lepo. Zato se bomo pri teh dejavnostih držali skupaj izključno za skupno stvar, osebni kontakti med posamezniki, ki bi v končni fazi tudi krepili skupino, pa so skrajno nezaželeni.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.