Prenosniki v pravem pomenu besede

Lanskoletni prenosni uspešnici, Asus EEE PC-ju, se je na slovenskem trgu končno pridružil HP-jev konkurenčni izdelek Mini-Note 2133, študentje pa smo tako dobili še en potencialni prenosni računalnik, ki resnično razume predpostavko “prenosnost”.

Gotovo je veliko kupcev (konkretnih) prenosnikov v zadnjih letih ugotavljalo, da le-ti niso ravno tako priročni, kot jih oglašujejo in kot bi lahko sklepali po njihovem imenu. Časi, ko smo se navduševali, da lahko s seboj odnesemo namizni računalnik v malem, so počasi že mimo in glede na to, da verjetno velika večina prenosnikov služi kracanju v Wordu in brskanju po spletu, je bil že skrajni čas, da trg ugledajo resnično prenOsni prenosni računalniki, ki nam jih ne bo odveč vlačiti s seboj in ki bodo cenovno dovolj ugodni tudi za povprečnega študenta. Dobili smo jih; lansko leto Asus-a EEE PC, ki ga pridno izboljšujejo (in dražijo), letos najmanj HP-jev Mini-Note in MSI-jev Wind, kmalu pa sledijo tudi rešitve ostalih konkurentov (Acer Aspire One, recimo), saj analitiki napovedujejo, da bo trg malih prenosnikov čez štiri leta vreden že 3 milijarde dolarjev.
HP 2133 Mini-Note, torej. Slednji miniaturnež med svojimi nedrji skriva 1,2GHz procesor podjetja VIA, 1GB delovnega pomnilnika, 120GB običajnega trdega diska, grafično kartico s 128Mb pomnilnika in 22 centimetrov širok zaslon ločljivosti 1280*800 točk. Ne manjkajo seveda tudi USB priključki, 56k modem, Bluetooth in Wlan za brezžično povezavo. Operacijski sistem je Linux, zadevica pa je težka le pičlih 1,29 kilograma. Z vse tiste, ki so jim zgornji podatki nerazumljiv mumbo-jumbo; gre za sila lahko, lično in malo napravico z dovolj velikim zaslonom, ki bo kos vsem najbolj pomembnim vsakdanjim opravilom, kazi pa jo povprečen procesor in (pre)visoka cena, 600 evrov. Šele ko bo cena na Stari celini občutno padla, ga lahko mirne volje priporočamo.
Tretja opcija v tem svežem segmentu “netbookov” oziroma “nettopov”, kot jih želi imenovati Intel, pa bo kmalu Wind, podjetja MSI. Osnovna različica le-tega bo opremljena z relativno zmogljivim in varčnim Intelovim procesorjem Atom 230 s frekvenco 1,6 GHz, 1 GB pomnilnika, trdim diskom kapacitete 80 GB in 22- oziroma 25,9-centimetrskim zaslonom ločljivosti 1.024*600 slikovnih točk. Kar se operacijskih sistemov tiče, bosta na voljo tako Linux, kot tudi Okna, na police trgovin, kjer bo imel cenovno etiketo s sprejemljivim zneskom nekje med 400 in 500 evri, pa bi naj prispel že letos poleti. Zveni in izgleda sila simpatično, skratka.
Katerega lahkotnega prenosnika izbrati? Preprosto; tistega, ki za najnižjo ceno ponuja zaslon ločljivosti najmanj 1.024*600 točk, varčen procesor (v tem trenutku je zvezda Intel Atom), najmanj 1GB pomnilnika, WLAN in čimbolj zmogljivo baterijo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.