Slovenija šele tretja v zgodovini Frankfurtskega knjižnega sejma s takim dosežkom

Llisbon, Portugal - December 5, 2013: A woman looks at a huge stall selling books within the Oriente Railway Station in Lisbon.
Foto: MIMOHE iz iStock

Veliko pozornosti, smo zadnjih nekaj dni namenjali našemu častnemu gostovanju na Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki je oddaljen le še nekaj kratkih mesecev. Sejem se bo odvijal med 18. in 22. oktobrom letošnjega leta, vse oči pa so trenutno vpete v Slovenijo. Vprašanje dne oziroma kar zadnjih nekaj let, Slovenija bi namreč morala častno gostovati že leta 2022, vendar se je časovnica zamaknila zaradi Covida-19, pa je: V kakšni luči se bo Slovenija predstavila na sejmu? Izkušnje iz preteklosti namreč narekujejo, da uspešen nastop držav častnih gostiteljic, za seboj prinese kar nekaj sladkih nagrad, kot sta večja prepoznavnost naše literature in kulturno-turistična prepoznavnost države.

Slovenija, častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023

Pred nekaj dnevi je bil javnosti končno razkrit težko pričakovan slovenski program gostovanja na sejmu. Predstavitev programa so vodili ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, direktorica Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (JAK) Katja Stergar, kurator dr. Miha Kovač, avtor slovenskega pavilijona Jure Sadar in direktor Frankfurstskega knjižnega sejma Jürgen Boos.

retail, library, shelving
Foto: ClarissaBell iz Pixabay

Načrt  je, da se Slovenija svetu pokaže kot kulturno bogata, odprta in trajnostno usmerjena država, poudarja ministrica Vrečko. Svoj knjižni svet bomo javnosti predstavljali na kar treh odrih, kjer bo potekalo okoli 100 knjižnih dogodkov, predstavljenih pa bo 65 najbolj prevajanih slovenskih avtorjev, kot so Slavoj Žižek, Evald Flisar, Drago Jančar, Goran Vojnovič, Aleš Šteger, Lila Prap in Manica Musil Jana Bauer.

Slovenija se bo v zgodovino zapisala kot tretja država gostja, ki na sejem pošilja več avtoric kot avtorjev. Predstavljeni pa bodo tudi legendarni preminuli slovenski avtorji, da jih naštejemo le nekaj: Slavko Grum, Srečko Kosovel in Tomaž Šalamun. Organiziran pa je tudi nastop skupine Laibach z Bartolovim Alamutom.

Knjižni sejem ravno ob začetku študijskega leta

Ker pa bo sejem potekal ravno v začetku semestra študijskega leta 2023/24, se mnogi izmed nas sejma ne bodo mogli udeležiti, vendar brez panike, organizatorji planirajo tudi virtualen sprehod po naših stojnicah in prenos dogodkov, ki se bodo odvijali na prizorišču v živo. Tako boš tudi ti v drugi polovici oktobra med predavanjem lahko na svojem telefonu spremljal ta zgodovinski dogodek naše države.

Junior novinar

VIRgov.si
Prejšnji članekBomo uzakonili evtanazijo? Ta knjiga pomaga razumeti, zakaj bi se kdo odločil zanjo
Naslednji članekDvignite kakovost vlogov na višjo raven in postanite nova vlogerska zvezda

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.