Dvignite kakovost vlogov na višjo raven in postanite nova vlogerska zvezda

Nikon

Sprejemljive video posnetke in vloge lahko posnamete z najbolj zmogljivimi pametnimi telefoni. Toda, če bi radi ustvarjalnost dvignili na naslednjo kakovostno raven, potem potrebujete najboljše možno »orodje«. Kot je brezrcalni fotoaparat Nikon Z 30.

Biti v koraku s časom in tehnološkim razcvetom ni najbolj preprosto. Tega dejstva se zavedamo vsi, a še najbolj digitalni ustvarjalci, ki jim je jasno, da brez vsestranskega in zanesljivega orodja ni odličnega izdelka. Pametni telefoni so nedvomno priročni in z napredkom mobilnih kamer tudi vse bolj fotografsko vsestranski, toda obenem imajo omejitve. Vsak resni ustvarjalec se zato v nekem trenutku sooči z njimi in z dilemo, kakšno napravo potrebuje, da bo napredoval.

Fotografiranje in snemanja je pomemben del življenja mlajših generacij. Platforma za objavo kratkih video posnetkov, kot so Instagram Reels, YouTube Shorts in TikTok, nudijo inovativne možnosti promoviranja vsebin in doseganja neslutenih rasti. Toda hkrati prinašajo nove skrbi in dileme. Sledilci zahtevajo kakovostne in udarne videe, kratke, da jim ne ukradejo preveč časa. Kot da že to samo po sebi ne bi bilo dovolj, mora vloger objavljati pogosto, da izstopa in ohranja zvestobo oboževalcev.

Popolno orodje za fotografe in vlogerje

Iskanje popolne fotografije ali popolnega video posnetka zahteva veliko časa in nenazadnje kar nekaj fotografske opreme, zato sta kompaktnost in teža fotoaparata pomembni lastnosti. A ne na račun zmogljivosti in še manj na račun kakovosti fotografij in posnetkov. Nikon je prav zaradi tega predstavil cenovno ugoden brezzrcalni fotoaparat Nikon Z 30, ki se v zmogljivostih in kakovosti skoraj kosa z zrcalnorefleksnimi modeli polnega formata. Kot tak je kot naročen za mlade fotografe, vlogarje in zvezde na družbenih omrežjih Instagram ozirom Tik Tok. Pravzaprav za vse, ki želite več od tega, kar nudijo pametni telefoni.

Nikon

Kljub majhnosti in nizki teži, ohišje z baterijo in pomnilniško kartico tehta le 405 gramov, se Nikon Z 30 ponaša z 20,9-milijonskim fotografskim tipalom velikosti 23,7 x 15,7 milimetrov (format DX oziroma APS-C CMOS), ki močno presega velikosti tipal najboljših pametnih telefonov. Prednosti so večplastne, a velja si zapomniti, da večje tipalo zajame več svetlobe, zato se bolje obnese praktično v vseh svetlobnih razmerah.


Katarina in Rok Hočevar sta avtorja popotniškega bloga Lahkih nog naokrog. Njun moto je »Zemljevid je inspiracija, svet pa destinacija.« Doma imata namesto televizije zemljevid sveta, ki je iztočnica za pogovore in planiranje naslednjih potovanj. Rok je odličen fotograf, ki skrbi za prekrasne fotografije z njunih potovanj in izletov. Katarina pa piše prispevke za na blog ter skrbi za dogajanje na socialnih omrežjih. Tokrat sta se kot fotografa preizkusila oba. Na potep sta vzela kompaktnega in potovanju prijaznega Nikon Z 30, svojo izkušnjo pa predstavila v blogu.

Nedavno sta se odpravila na daljše 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki, kjer sta kupila terenca (v katerem sta tudi spala) in z njim prepotovala kontinent od severa do juga. Trenutno sta nazaj v Sloveniji in spet potujeta na “običajen” način – tako, da izkoristita vse vikende, praznike in vse proste dni za potovanja in izlete v gore.

Nikon


Poleg tega Nikon Z 30, kot vsak dober fotoaparat omogoča več možnosti pri nadzoru osvetlitve, razpona ISO in ravnovesja beline. Zahtevnejši boste z obema rokama zagrabili zapisovanje v formatu RAW, ki nudi neslutene možnosti kasnejše obdelave posnetkov.

Nikon

Poleg fotografskih zmogljivosti Nikon Z 30 nudi vrhunske zmogljivosti snemanja video posnetkov. V polni visoki razločljivosti (1080p) se lahko odločite tja do 120 sličic na sekundo in v razločljivosti 4K celo 30 sličic na sekundo. Nekateri tekmeci takšno hitrost omogočajo le z izrezom in zmanjšanjem vidnega kota. Ne tudi Nikon Z 30, ki je v tej lastnosti, kot v marsikateri drugi, brezkompromisen. Na voljo sta še hitrosti zapisa 24 ali 25 sličic na sekundo, kar bo prav tako znal sebi v korist izkoristiti vsak vloger, ki teži k popolnim posnetkom visoke razločljivosti. S kombinacijo stabilizacije slike in izredno zanesljivega samodejnega ostrenja boste zlahka brez truda posneli izredni video in ga brez sramu objavili na Youtubu. Ključno prednost mu daje možnost 125 minut neprekinjenega snemanja, med katerim je aparat mogoče nemoteno napajati ter posneti fotografijo. Zaradi priročne “rec” lučke na sprednjem delu ohišja pa nikoli ne boste v dvomu ali se vaš film snema.

Nikon

Z občutljivima vgrajenima stereo mikrofonoma lahko posnamete odličen zvok – ali pa priključite zunanji mikrofon. V meniju za zvok so na voljo možnosti snemanja lastnega glasu ali zvokov okolice, kot sta glasba in vrvež mestnih ulic. Na voljo je tudi funkcija za zmanjšanja šuma vetra.

Nikon Z30 - tested by teenagers. APPROVED! 4K resolution

Video: Kaj nastane, ko zaupate Nikona Z 30 najstnikom, ki pravzaprav sploh še niso držali v rokah pravega fotoaparata, kaj šele snemali z njim? Fotoaparat Nikon Z 30 je testiral tudi priznani slovenski fotograf Borut Peterlin. V Kočevskem rogu je izpeljal tudi zanimiv eksperiment “naključnega” srečanja najstnikov z Z 30. Na koncu videa nam tudi zaupa svoje mnenje o tem fotoaparatu.

Odlična ergonomija uporabe

Nikon Z 30 sodi med brezzrcalne fotoaparate, ki nimajo elektronskega iskala. Namesto tega na prizor gledate in ga kadrujete na velikem 7,5-centimetrskem (3-palčnem) zaslonu, občutljivem na dotik. Pritrjen je na tečaj, ki nudi veliko svobodo prilagajanja položajev in iskanje najbolj primerne postavitve med fotografiranjem in snemanjem. Zaslon je dovolj svetel, za udobno delo na prostem, nudi 170-stopinjski kot in 100-odstotno pokritost prizora.

Na ergonomijo uporabo prav tako vplivajo številčni in ravno prav razporejeni gumbi, ki omogočajo hitro in preprosto prilagajanje glavnih fotografskih nastavitev med delom brez uporabe zaslona. A če ste bolj vajeni tega, je prav tako poskrbljeno za preprosto prilagajanje nastavitev na njem. Globoko držalo, ki je zares izjemen inženirski dosežek pri tako majhnem fotoaparatu, omogoča stabilno fotografiranje tudi z iztegnjeno roko. Poleg tega Nikonovo elektronsko dušenje tresljajev poskrbi za privlačne in stabilne posnetke.

Izredno bogat nabor objektivov

Zagotovo je pomembno tipalo in procesor fotoaparata, saj zagotavlja vse napredne možnosti, toda v svetu fotografije in videografije je znano, da so vsaj toliko, če ne celo bolj, pomembni odlični objektivi. Dejstvo, da jih zlahka menjate, po eni strani omogoča, da fotografska oprema sledi napredku fotografa (ali snemalca) oziroma da ima lahko ta pri sebi objektive, s katerimi se vedno optimalno prilagodi razmeram in fotografski tehniki.

Nikon Z 30 je opremljen z bajonetom Z, kateremu so prilagojeni objektivi NIKKOR Z. Ponudba je izredno pestra, saj v njej najdete objektive različnih kakovostnih in cenovnih razredov. Katere boste izbrali, je seveda odvisno od potreb. Nekaterim bo dovolj univerzalni objektiv s spremenljivo goriščnico, ki omogoča veliko vsestranskost, medtem ko se boste zahtevnejši verjetno odločali za svetlobno močnejše objektive s fiksnimi goriščnicami. Še pomembnejše pa je, da lahko vedno dokupite nov objektiv in tako nadgradite fotografsko opremo, ko se pojavi potreba.

Nikon

S pomočjo prilagodilnika (adapterja) je mogoče uporabiti objektive NIKKOR F, kar le še poveča ponudbo oziroma varuje prejšnje naložbe, če že imate omenjene objektive. Kar je pogosto pri uporabnikih, ki že dlje časa uporabljajo fotoaparate Nikon.

Takole je vloger Miha Umek, ki se sicer z videom ukvarja tudi profesionalno že več kot 15 let, komentiral svoj glavni novi vlogerski pripomoček.

MOJA NOVA VLOG KAMERA! Nikon Z30!

Znani popotniški fotograf in eden največjih poznavalcev foto opreme pri nas Matjaž Intihar, ki je tudi urednik revije e-Fotografija in istoimenskega spletnega portala, je z vseh vidikov testiral Nikona Z 30. O prvem vtisu in celotni izkušnji pri druženju z njim se je razpisal v naslednjem prispevku, več o tem, kdo so fotografi, ki bodo izbirali Nikon Z 30, pa boste izvedeli v prispevku Nikon Z30 – prava oprema za vlogerje.

Nikon

Hitro in preprosto prenašanje posnetkov

Ena od pomembnih prednosti pametnih telefonov je možnost takojšnega pošiljanja ali objave fotografij in posnetkov na družbenih omrežjih. Nikon je poskrbel, da tudi v tem primeru ne boste prikrajšani. Nikon Z 30 se namreč ponaša z možnostjo povezave Wi-Fi in Bluetooth. Poleg prenosa preko priključka USB tipa C, ki hkrati služi za polnjenje baterije in omogoča neprekinjeno napajanje aparata med delovanjem in tako podaljša avtonomijo. Sama baterija zagotavlja do 330 fotografij ali do 75 minut snemanja.Nikon

Nikon Z 30 posnetke hrani na pomnilniški kartici SD, od koder se fotografije, če tako seveda želite, takoj prenesejo na pametni telefon z nameščeno aplikacijo. Deljenje in objava je praktično oddaljena en sam »klik« oziroma dotik zaslona. Na ta način je izničena edina prednost, ki so jo imeli pametni telefoni pred digitalnimi fotoaparati.

Nikon

Skratka, če iščete lahek in hkrati vsestranski fotoaparat, ki zagotavlja osupljivo kakovost fotografij in video posnetkov, ne da bi zanj morali globoko seči v denarnico, potem je Nikon Z 30 brez nadaljnjega prava izbira. S funkcijami, ki so zagotovljene posebej za fotografske začetnike in po privlačni ceni, se izkaže za izjemo uporaben v rokah začetnika ali nekoliko bolj izkušenega digitalnega ustvarjalca. S hitrim samodejnim ostrenjem, jasnimi podrobnostmi in sodobnimi brezžičnimi zmožnostmi boste v njem našli praktično vse, kar potrebujete. Še pomembnejše pa je, da bo po zaslugi menjave objektivov sledil napredku in se bo enako odlično odrezal tudi kasneje, ko boste usvojili nova znanja in fotografske veščine.

Ključne prednosti fotoaparata Nikon Z 30

  1. Kompaktno ohišje ter nadpovprečna ergonomija uporabe. Fotoaparat namreč zelo dobro “sede” v roko, vse funkcije so enostavno in hitro dosegljive.
  2. Enostavnost uporabe. Tudi brez fotografskega znanja lahko s tem fotoaparatom ustvarite odlične posnetke. Ena od naprednih funkcij, ki vam bo pri tem pomagala je kompenzacija osvetlitve pri zajemu video posnetkov.
  3. Vgrajen v prilagodljiv zaslon, kot nalašč za selfije in vloganje. Kreativni načini vas bodo kot ustvarjalca postavili še stopniško višje med vašo “konkurenco”.
  4. Zelo pomembno za video snemalce – Z 30 zmore zajeti do 125 minut neprekinjenega video posnetka, “REC” signalna lučka je vgrajena spredaj, snemanje tudi v ločljivosti 4K.
  5. Enostavna povezljivost s pametnim telefonom, tablico ali računalnikom za takojšnje deljenje vsebine na vaših najljubših omrežjih.
  6. Možnost napajanja med snemanjem, lahko tudi s pomočjo prenosne baterije (powerbankom), Z 30 lahko uporabite tudi kot zelo zmogljivo spletno kamero.
  7. Odlična nadgradljivost fotoaparata Nikon Z 30 z različnimi objektivi, bliskavicami, mikrofoni in drugo za foto in video ustvarjalce specializirano opremo.

Brezzrcalni fotoaparat Nikon Z 30 si lahko omislite v trenutni akcijski ponudbi z različnimi kompleti z objektivi. Več o akciji si lahko preberete pri Nikon.

Nikon

info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Prejšnji članekSlovenija šele tretja v zgodovini Frankfurtskega knjižnega sejma s takim dosežkom
Naslednji članekHuawei Watch 4 postavlja nove standarde pametnih ur
info@ecetera.si | 01 600 10 10

Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? Lahko vam pomagamo pri načrtovanju in izvedbi učinkovitih marketinških in pr projektih.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.