Slovenske kletvice – kaj sploh pomenijo?

Ko pomisliš na slovenske kletvice, verjetno pomisliš na tiste znane, suhoparne kletvice. A če na te pogledaš iz drugega zornega kota, morda le niso tako slabe. Kaj, če ti povemo, da imamo Slovenci dobre kletvice? No, karkoli že je dobra kletvica. V ironiji pa se vse lahko zelo dobro uporabljajo. Sploh, če z njimi šokiraš neznance.

Zaradi narave teme bo članek vseboval vulgarne besede, zato naj otroci ta članek preberejo v spremstvu staršev ali skrbnikov.

300 kosmatih

Kosmat medved, ki sedi na zadnjici

Si vedel, da je bila prvotno kletvica tristo kosmatih veliko manj nedolžna, kot je sedaj? Ni pomenila 300 kosmatih medvedov, ampak »tristo kosmatih pizd«. Tako je nastal evfemizem »tristo kosmatih medvedov«, ker, no, kaj drugega je še lahko kosmatega? Medvedi so logična izbira.

Pismo

Odprto pismo z besedilom "Jebi se. LP Žan"

Še en evfemizem je »pismo«, ki je prav tako zamenjava za »pizdo«. Moj oče je velikokrat uporabljal to besedo, ko mu kaj ni šlo, a je pogosto zamočil že v začetku in izrekel »jebem ti pismo«. No, verjetno je res malo omilil kletvico, a vseeno to ni bil njegov želeni rezultat. Sledil je pogled moje mame in takoj mu je bilo žal. Oh, ta matriarhat.

Krščen matiček

Moški z majico z napisom Matiček, ki bo krčen v vodi

Danes se vprašaš, ali je to res kletvica, a v preteklosti je bilo drugače. Ljudje so krščanstvo jemali zelo resno in huje je bilo preklinjati čez cerkev kot pa sogovornikovo mamo. Krščen matiček torej ni bila kletvica, ki bi jo sugeriral svojim otrokom, ko bi jim ušla kakšna sočna beseda.

Pojdi se solit

Sol na črnem ozadju z žlico za sol

Če pogledamo iz pravega zornega kota, ta psovka deluje kar grobo. S tem izrazimo željo, da bi si sogovornik solil rane in tako bil v hudih bolečinah. Ali pa to preprosto pomeni, da »odjebe«.

Jebela cesta

 Bela, zasnežena, cesta

Še en evfemizem, ki nadomešča »jebem ti …«. Ta je ena bolj domiselnih in je bila ena izmed najljubših psovk generacije mojega dedka, vsaj tako se spomnim. Vedno sem ga gledal, ko je na ves glas izustil to kletvico in domneval, da je star in ne vidi, da je cesta vse drugega kot bela. Enkrat sem ga celo vprašal, katero cesto misli.

Jebaj/jebi se

Mlad moški z iztegnjenim sredincem

Odgovor na to je lahko samo hvala. Nikoli mi ni bilo jasno, kaj želimo reči s to kletvico. Razumem, če sta v igri mama in sestra, a sebe bi z veseljem posodil v kako tako situacijo. To je tudi ena najpogostejših kletvic, ki jo srečamo v praktično vseh tujih jezikih.

Naj te koklja brcne

Kokoš z iztegnjeno nogo

Izvor te kletvice ni znan, lahko si le predstavljamo, kako in zakaj je nastala. Jaz si predstavljam situacijo, ko se ti po 12 urah dela pred tabo prikaže šef, ki je dobil službo zgolj zato, ker je njegov očka dober prijatelj z direktorjem, in ti naloži še več dela, sam pa se gre domov praskat po modih. V tistem trenutku bi preklinjal čezenj in čez njegovo celotno družinsko drevo, vključno s psom. A ker bi zaradi tega izgubil službo, namesto tega izrečem »naj te koklja brcne«. Gnoj, kakršen je on, in kokoš sta si pač sorodna.

Kletvice so del nas

Kletvice so del našega življenja in čisto normalno jih je uporabljati (če le niso prepogoste in jih ne uporabljaš ravno v cerkvi). Dokazano kletvice tudi sprostijo hormone sreče in s tem lajšajo bolečino. Če se torej udariš v mezinec v nogi, ko bos tečeš po hiši, preklinjaj in lažje boš prenesel bolečino. Vedno me jezi, ko gledam kakšno slovensko serijo ali film in tam nihče ne preklinja. Jezik brez preklinjanja in kletvic je mrtev. Pa če to hočemo ali nočemo.

Prejšnji članekŠtudentske finance – da na koncu meseca ne boš spet broke
Naslednji članekZnanstveniki razvili test, ki razkriva tveganje za štiri rake pri ženskah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.