Znanstveniki razvili test, ki razkriva tveganje za štiri rake pri ženskah

Znanstveniki razvijajo revolucionarni test, ki bo predvidel tveganje za razvoj štirih vrst raka pri ženskah iz enega samega vzorca celic materničnega vratu. Strokovnjaki bodo iz pridobljenih celic lahko zaznali raka jajčnikov in raka dojke oziroma predvideli verjetnost za razvoj teh dveh bolezni. Nadaljnji dve obliki raka, rak materničnega vratu in rak maternice, bo mogoče predvideti iz tako imenovanega WID-testa (angl. women’s cancer risk identification).

S pomočjo testa naj bi bilo tako mogoče zgodnejše zaznavanje vseh štirih oblik raka pri mlajših ženskah in bolezen zaustaviti, preden se sploh resnično začne. To naj bi bil pomemben korak za zdravje žensk po svetu. Test bi namreč dejansko omogočil zdravnikom, da preprečijo razvoj bolezni, ne le, da jo zgodaj prepoznajo. Dodatna prednost je, da bi z enim samim testom lahko zajeli kar štiri vrste raka, in celo take, ki jih zdravniki trenutno težko zaznajo v zgodnji fazi.

Rak jajčnikov, na primer, je odgovoren za največji delež smrti izmed vseh vrst rakov rodil. Trenutno je v 75 odstotkih primerov odkrit šele v poznejši fazi, ko se tumorji že razširijo. Z zgodnejšim diagnosticiranjem bolezni se izboljšajo tudi rezultati zdravljenja te bolezni. Rak dojke pa je najpogostejša oblika raka pri ženskah, ki jo najpogosteje odkrijejo z mamografijo, ki ji sledi biopsija. Žal pa trenutno še ni primerne metode za odkrivanje te vrste raka pri ženskah, mlajših od 50 let. Novo testiranje, ki temelji na epigenetskih spremembah bi zato tudi v tem primeru popolnoma spremenilo preventivo in zdravljenje bolezni.Roza pentlja (kot simbol za raka dojk)

V prihodnosti bi z uporabo tovrstnega testiranja lahko ženske prejele oceno tveganja za posamezno vrsto raka. Ženske z višjo oceno tveganja bi lahko prejele pogostejša spremljanja in zdravstvene preglede, mamografijo, operacije za zmanjšanje tveganja in terapije. A zaenkrat je potrebnih več raziskav, ki bodo pokazale, če testiranje resnično lahko z zadostno natančnostjo predvidi tveganje žensk, da razvijejo bolezen.Oseba ima okoli trebuha nameščene tri elektronske naprave med terapijo

Prejšnji članekSlovenske kletvice – kaj sploh pomenijo?
Naslednji članekPoraba kalorij v številkah od joge do HIIT-a: Pri kateri vadbi »pokurimo« največ?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.