Tretji otok filma na slovenskem morju – kino otok

Bliža se poletje in z njim nove kulinarične vizualne dobrote. Da kvalitetnih art filmov ne bo potrebno iskati z lupo po manjših kinodvoranah, se nam med 26. in 30. majem obeta že tretji izolski filmski festival. Festival Kino Otok je eden mlajših filmskih festivalov, vendar se je njegov sloves kljub relativni mladosti uspešno razširil čez slovenske meje.

Ker namen festivala ni le prikazovanje filmov, temveč tudi druženje vseh udeležencev festivala, filmskih ustvarjalcev, novinarjev in organizatorjev, Kino otok pogosto opisujejo kot topel, intimen, prijateljski in sproščujoč dogodek. Prijazno in toplo primorsko okolje pa k temu le še doda kanček srčnosti in drugačnosti.
Posebej za to priložnost postavijo veliko platno v letni kino v središču Izole, filmi pa se odvijajo tudi v Odeonu in Kulturnem domu. Filmofilski menu bo letos zaobjel filmske poslastice iz različnih držav kot npr. Tunizije, Burkine Faso, Irana, Argentine, Brazilije, Nemčije, ZDA, Kanade, Filipinov, Tajske, Južne Koreje, Japonske, Benina, Mehike in Nikaragve. Na ogled bo tudi posebni ciklus ob stoletnici rojstva enega največjih humanistov in filmskih umetnikov, Roberta Rossellinija. Program Kino otoka letos prinaša upanje pogumnih.
Dodaten poudarek festivala bo bolj posvečen tudi izobraževanju, saj bosta letos poleg praktične delavnice o snemanju filma (Vesela kamera) organizirani tudi delavnici za bodoče scenariste (Silvanova kino šola) ter organizatorje filmskih festivalov. Delavnice so namenjene amaterskim ljubiteljem filmske umetnosti, ki se želijo skupaj z režiserji, scenaristi in drugimi filmskimi ustvarjalci podrobneje poglobiti v filme in festivalski program ali se naučiti organizacije filmskih dogodkov. Udeleženci delavnice pa se bodo seznanili tudi z osnovno tehniko snemanja filma in vsebinsko – režiserskimi prijemi. Vesela kamera se bo odvijala v prostorih MIC – Mladinskega izolskega centra.
Žirija mladih bo med filmi izbrala najustreznejši film za svoje vrstnike, žirija gledalcev letnega kina pa bo izbrala film za redno distribucijo po vsej Sloveniji. Filmske užitke bodo popestrile razne kulinarične dobrote iz drugih držav, družabne igre, športni dogodki in nočno druženje na obali pod zvezdami. Festival pa ne bo počival niti ponoči, saj se bo regionalni program Video na plaži odvijal vsako noč v bližini izolskega svetilnika med 22:00 in 1:00. Letošnji program je vsekakor dovolj obetaven, da bo konec maja v Izolo pripeljal filmofile iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine. Ne zamudite!

KariS

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.