Za nami je pester kulturni vikend

Ta vikend je bil izrazito kulturno obarvan, saj smo preteklo soboto in nedeljo beležili kar 3 mednarodne kulturne dneve. Na prvi spomladanski dan, 20. marca, smo praznovali svetovni dan pripovedništva, ki ga na Unescovo pobudo praznujemo že od leta 2004. Dan kasneje, 21. marec, pa sta zaznamovala svetovni dan poezije in svetovni dan lutkarstva. Te zanima, kako so bili svetovni dnevi v Sloveniji prilagojeni ukrepom novega koronavirusa?

Svetovni dan pripovedništva

Na Švedskem so dan pripovedništva praznovali že v 90. letih prejšnjega stoletja, medtem ko smo ga v Sloveniji začeli praznovati šele leta 2004. To je praznik ustnega pripovedovanja zgodb – pravljic, pripovedk, legend in drugih ustnih izročil. Včasih ljudje niso imeli na voljo toliko knjig in knjižnic, zato so se zgodbe prenašale iz ust do ust.

Epidemija je tovrstno zbiranje in prenašanje zgodb relativno omejila, je pa povzročila nastajanje novih. Ljudje po svetu imajo na dan pripovedništva priložnost poslušati, brati in tudi deliti svoje zgodbe.

Svetovni dan poezije

»Poezija predstavlja to, kar smo ljudje, ki danes skupaj bivamo, in hkrati skrbi za predajo zapuščine prednikov zanamcev,«  je v letošnji poslanici dejala vodja Unesca Audrey Azoulay. 21. marec je namreč dan poezije, ki spodbuja mednarodno branje, pisanje, objavljanje in učenje poezije.

Društvo slovenskih pisateljev, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenski center PEN so se pridružili obeleževanju svetovnega dneva poezije in na terasi Restavracije PEN v Ljubljani pripravili pesniški recital. Tega so v živo delili tudi na svojih družbenih omrežjih, program pa nadaljevali s spletnim maratonom poezije, kjer je sodelovalo 24 pesnikov. Tudi v Mariboru so praznovali dan poezije, kjer so tradicionalno branje poezije nadomestili s predvajanjem posnetka poezije na Slomškovem trgu.

Svetovni dan lutkarstva

21. marec ni bil samo dan poezije, vendar ga je zaznamoval tudi svetovni dan lutkarstva, ki ga praznujemo od leta 2003. Gledališča so v Sloveniji zaprta že šest mesecev, zaradi česar so nekatere predstave prestavljene na splet, spet druge pa bi v virtualni obliki izgubile svojo gledališko magijo. Ravno zato je dan lutkarstva opozoril na pomembnost dostopnosti umetnosti in njenega življenja v živo.

V ta namen je lutkovno gledališče Ljubljana izvedlo posebno gledališko predstavo »Nevidna«, ki si jo je lahko občinstvo ogledalo kar pred LGL-jem. Poslanico ob dnevu lutk je letos prispevala igralka Maja Kunšič in jo sklenila z besedami: »To leto me je z vsemi preizkušnjami okrepilo in me utrdilo v prepričanju, da je naše poslanstvo zelo pomembno, zato vsem nam ob našem prazniku želim, naj naš duh ne klone, saj se bo nevihta prej ali slej polegla. Valovi se bodo umirili, oblaki se bodo dvignili in nad nami bo modro nebo!«

oder gledališki

Kulturna industrija je zaradi novega koronavirusa utrpela ogromno škode, ki jo bo moč čutiti še dolgo časa. Ravno zato se je ob tem smiselno spomniti na njen pomen in poslanstvo, ki je neprecenljivo in vredno široke podpore.

VIRSTA
Prejšnji članekMladi upi slovenskega cestno hitrostnega dirkanja – 1. del
Naslednji članekNaj gre za jezik za vse, ki imajo stik s slovenščino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.