Naj gre za jezik za vse, ki imajo stik s slovenščino

Naj gre za jezik so razmisleki dr. Marka Stabeja o slovenskem jeziku in njegovih dogodivščinah. V knjigi najdemo dvainštirideset zapisov o rabi jezika in razsežnosti v našem kulturnem prostoru. Namenjena je tako jezikoslovcem kot širši publiki, saj bodo zapisi navdušile tako tiste, ki so vešči rabe jezika, kot tiste, zaradi katerih je knjiga v bistvu nastala.

Knjiga tudi za tiste, ki jezik uporabljajo le v prostem času

Ob prejetju knjige sem mislil, da mora biti to nek namig urednice, a je zatrdila, da to ni res. Kljub temu da ji ne verjamem v celoti, mi je bilo branje zapisov zelo všeč. Vse od večpomenske uporabe nekaterih besed, ki so odvisne le od ene majhne črtice nad določeno črko, do preprostih in sila zabavnih pripetljajev drugih besed in besednih zvez.

Naj gre za jezik: dr. Marko Stabej, založba Ocean, 148 strani.

Običajno o jeziku in njegovi rabi najbolj razmišljajo prav pisci, prevajalci, učitelji, znanstveniki in novinarji. Vsak izmed njih bo ob prejetju knjige sprva vesel, nato pa se bo v njegovo glavo vcepila misel, da nekaj dela narobe. Tako je bilo pri meni, a bolj kot je šla knjiga proti koncu, bolj sem mislil na veselje, ki ga imam do slovenščine in maternega jezika kot do slovničnih napak. Marko Stabej je spisal zares hudomušne in nadvse poučne zapise o besedah in jeziku.

Naš jezik je čudovit in po svoje prav magičen. Vsi se zavedamo, da v sebi skriva ogromno trikov in pasti, a v njem uživamo popolnoma vsi. Z njim smo se spoznali že takoj, ko smo lahko govorili in naše znanje o njem nadaljevali do danes. No, s spoznavanjem jezika ne bomo nikoli končali, saj nas lahko tu in tam presenetijo in poučijo take knjige kot je ta. Medtem pa se lahko o jeziku učimo v pogovorih, pesmih, knjigah in tudi pisanju. Skriva veliko, odkrije pa nam vse, kar si lahko želimo. Fantastičen jezik je ta naša slovenščina.

Slovenski jezik je čudovita stvar
Slovenski jezik je čudovita stvar

Knjiga zapisov z naslovom Naj gre za jezik je za vse tiste, ki berejo, govorijo ali pišejo v slovenskem jeziku. Za vse tiste, ki se sprašujejo, kako pomembni so naglasi nad črkami in kako pomembna je izgovorjava le teh. Za vse, ki obožujejo jezik na ta ali oni način in bi radi postali z njim bolj vešči.

Recenzijo nam je omogočila založba Ocean.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekZa nami je pester kulturni vikend
Naslednji članekSmart Cities: Na Japonskem že nekaj let živijo v prihodnosti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.