Smart Cities: Na Japonskem že nekaj let živijo v prihodnosti

Na Japonskem nekaj prebivalcev živi v t. i. pametnih mestih (SST, Sustainable Smart Town). Ta se zavzemajo za trajnostni razvoj, rešujejo probleme gospodarstva v državi, ki je popolnoma odvisna od izvoza, so ekološko napredna, rešujejo transportne in ostale težave mest ter temeljijo na informacijski tehnologiji. Nekaj jih je tudi drugod po svetu, ogromno je načrtov za nova.

Fujisawa, najstarejše japonsko pametno mesto

Večina globalne populacije (55 %) živi v mestih, kar naj bi se do leta 2050 povečalo na 68 %, torej na okoli 2.5 bilijona več živečih v mestih. Prav zaradi neurejenosti razmer v številnih mestih, pa tudi zaradi pereče okoljske problematike, sploh na vzhodu že nekaj let množično načrtujejo t. i. pametna mesta.

Najstarejše pametno mesto na Japonskem obstaja že od novembra 2014. To trajnostno pametno mestu Fujisawa je nastalo v prefekturi Kanagewa na Japonskem (locirani na otoku Honshu) in velja kot predhodnik primera pametnega mesta, takšna pa naj bi, trdijo, čez 100 let izgledala kar vsa mesta. Tam torej morda »živijo že v prihodnosti.«

httpv://www.youtube.com/watch?v=VuOZwW–DUc&t=573s

Mesto pokriva okoli 19 hektarov in ima danes več kot 2000 prebivalcev. V prihodnosti naj bi dogradili še številna stanovanja ter razvoj končali okoli leta 2022.

Vizija stoletne skupnosti

sončne celiceSkupnost je razvilo podjetje Panasonic, znano po proizvodnji elektronskih naprav. Ob načrtovanju mesta, ki je bilo kar zalogaj, so si zamislil vizijo 100-letne skupnosti, v kateri bi prebivalci živeli mirno in srečno življenje. Projekt Fujisawa Sustianabla Smart Town (FSST) je podprlo 18 različnih podjetij. Leta 2014 se je odprlo za 100 družin. Mesto je še v izgradnji, dokončanje je predvideno za leto 2022.

Panasonic se je v svojem pametnem mestu osredotočil na pet področij, ki so se mu zdela najbolj pomembna. To so:

  • energija,
  • varnost,
  • mobilnost,
  • dobro počutje,
  • skupnost.

Cilj je okolju prijazen razvoj skupnosti, zlasti na energetskem področju. Namen je bil v mestu zmanjšati emisije CO2 za 70 %, porabo vode za 30 %. Obnovljivi viri energije predstavljajo 30 % celotne porabe. Domovi so tudi izjemno protipotresno varni. FSST je tudi vodilno mesto glede naprednih tehnologij in storitev, kot sta informacijska komunikacijska tehnologija (IKT) in internet stvari (IoT).

Vsa podjetja, ki so sodelovala pri razvoju, so si prizadevala oblikovati skupnost tudi glede na način življenja prebivalcev, tako da so pri načrtovanju in izgradnji prisluhnili tudi njihovim občutkom za skupnost.

Še več pametnih mest

FSST je služil kot odskočna deska za naslednje pametno mesto na Japonskem, Tsunashima SST, ki se je odprlo marca 2018. V letu 2022 ja načrtovano še odprtje prvega SST v Kansaiju, ta pa naj bi deloval na konceptu zdravstvenih in biomedicinskih inovacij.

Kansai Science City - Outline of of the city -

Pametna mesta nastajajo tudi drugod po svetu. V mestu Abu Dabhi (ZAE) je nastalo še pametno mesto Masdar city, ki se zavzema za trajnostni razvoj, pa v Južni Koreji mesto Sondgo, prav tako pametno mesto in globalno poslovno središče.

Indija: Misija 100 pametnih mest

Indija mesto
Gneča na ulicah Indije.

Poleg teh naj bi se za izgradnjo več 100 pametnih mest zavzemali še v Indiji: tam je že leta 2015 na pobudo predsednika vlade, Narendra Mondija, nastal projekt, imenovan 100 Smart Cities Mission, v katerem želijo zgraditi kar 100 takšnih mest.

V Indiji 31 % prebivalstva živi v mestih, leta 2040 naj bi to naraslo že na 40 %. Prav za to državo je tako pomembno, da reorganizira svojo porabo prostora, ki ga ima na voljo.  Kmalu, med 24. in 26. marcem 2021, bo potekala konferenca prav na to temo: govorili bodo o ključnih vertikalah, ki sestavljajo okvir pametnega mesta, vključno z načrtovanjem zgradb, prometnih povezav, preskrbe s sončno energijo, oskrbe z vodo in podobnim.

India Smart City Project - Smart City 3d Animation

Poleg teh mest bodo v prihodnosti, vsaj v razvitih delih sveta, najbrž nastajala še številna nova.

VIRPanasonic
Prejšnji članekNaj gre za jezik za vse, ki imajo stik s slovenščino
Naslednji članekTiny Plans: personaliziran planer, ki uresniči vsako željo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.