Za Radka Polića pogreb z vojaškimi častmi

Radko Polić Rac bo pokopan z vojaškimi častmi
Radko Polić Rac bo pokopan z vojaškimi častmi Foto: on gov

Vlada Republike Slovenije je na petkovi dopisni seji odločila, da se bo za preminulega Radka Poliča organizira pogreb z vojaškimi častmi. Pogreb enega največjih slovenskih igralcev bo tako organiziran v skladu s Pravili službe v Slovenski vojski. Gre za veliko čast, ki si jo Radko Polič vsekakor zasluži.

Radko Polič je bil velikan slovenskega igralstva

Radko Polič je bil rojen med drugo svetovno vojno v Črnomlju. Iz dramske igre in umetniške besede je diplomiral leta 1965 na AGRFT. V svojem ustvarjalnem opusu, ki ga je prekinila sredi ustvarjanja smrt, je ustvaril čez sto gledaliških, prek petdeset filmskih in več deset radijskih vlog. Radko Polič – Rac je pustil neizbrisen pečat v gledališču na Slovenskem. Seznam njegovih vlog, po katerih bo ostal v spominu občinstvu in poslušalstvu, je zares dolg in neprecenljiv. Rac je bil tudi eden najbolj cenjenih filmskih igralcev tako v Sloveniji kot v državah bivše Jugoslavije. Bil je dolgoletni član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana in eden izmed stebrov slovenske dramske umetnosti. Njegova življenjska in ustvarjalna pot se je vila med rodnim Črnomljem, Ljubljano, Beogradom in Berlinom.

Ko je leta 2002 prejel Borštnikov prstan, ki je najbolj prestižna slovenska nagrada za igralske dosežke, so zapisali, da je Radko Polič med slovenskimi igralci najizrazitejši intuitivni igralec, ki ustvarja s pomočjo popolnega zlitja z dramsko osebo, ki jo predstavlja. Racova posebnost je, da se igri predaja scela, z vsem svojim bitjem, njegova igra je nedeljiva od njegove osebnosti.

V skoraj štirih desetletjih trajajoči igralski karieri je Radko Polič oblikoval blizu sto gledaliških in petdeset filmskih vlog. Večino dramskih vlog je ustvaril v slovenskem gledališču od Trsta in Nove Gorice preko vseh profesionalnih odrov Ljubljane do Celja in Maribora. Na odrih in na gledaliških festivalih nekdanje Jugoslavije je bil vselej iskan in cenjen igralec.

Radko Polič je spisal prečudovito kariero

S prvim velikim priznanjem strokovne kritike in občinstva ga je leta 1970 nagradilo Borštnikovo srečanje, sledila je nagrada Prešernovega sklada (1972), nato so se kar vrstile nagrade za filmske vloge ter nove Borštnikove nagrade (1979, 1981, 1988, 1991). Nagrajen je z dvema Sterijevima nagradama za igralsko stvaritev (1979 in 1982), sarajevski festival MES je njegovo igro ovenčal z Zlatim lovorjevim vencem (1987). Prejel je Župančičevo nagrado (1991) in nagrado za najboljšo uprizoritev na Festivalu monodrame na Ptuju (2001).

Leta 2007 je Radko Polič – Rac za svoje izjemne igralske dosežke prejel tudi Prešernovo nagrado, najvišjo nagrado Republike Slovenije za umetniške dosežke. Radko Polič – Rac je pustil značilen pečat v slovenskem gledališču s svojimi številnimi vrhunskimi upodobitvami, od Baltasarja v Hiengovem Osvajalcu do Jermana v Cankarjevih Hlapcih, od Sofoklejevega Ojdipa do Georgea v Albeejevi drami Kdo se boji Virginie Woolf. Rac je s svojim življenjem in ustvarjanjem sinonim za slovensko gledališče in film. Je nesporni prvak med prvaki, ki mu prvaštvo priznavata tako strokovna kot najširša javnost.

Smrt Radka Poliča je ustavila Slovenijo

V 81. letu je svojo življenjsko pot zaključil velikan slovenskega gledališča in ekrana Radko Polič. 15. september bo zapisan v slovensko zgodovino, saj je svet takrat zapustil eden največjih in najbolj pomembnih igralcev države in okolice.

Beletrina v živo: Radko Polič in Petra Pogorevc: RAC

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBizarna bitka ljudi in kakadujev v Avstraliji
Naslednji članekPrihaja Pr’Hostar 2, tokrat z dvema promiloma
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.