ZMAJ MA MLADE!

Pisatelj bi moral imeti svoj vrt
Postojna – Na literarnem večeru ob kulturnem festivalu Zmaj ‘ma mlade, so se z izbranimi odlomki poezije in proze predstavili mladi literati, občinstvo pa se je pogovarjalo tudi s pisateljem Ferijem Lainščkom.
Mladinski klub Društva slovenskih pisateljev (MKDSP) že peto leto odpira vrata književnosti, ki jo pišejo obetavni in motivirani literati mlajše generacije. Ti pravijo, da so se pod okriljem bolj zrelega Društva slovenskih pisateljev združili zato, da bi lahko širili lastno pisano besedo med ljudmi, željnimi nečesa novega, nečesa, kar navdihuje mladost pisanja.

Štirje njihovi člani so se v petek pogumno predstavili občinstvu v osrčju postojnskega atrija SAZU, ki si je v prvi vrsti želelo prisluhniti častnemu gostu, uveljavljenemu in priljubljenemu pisatelju Feriju Lainščku. A najprej je pozornost pripadla literarnemu podmladku, Manci Klun, Sari Zupan in Mitji Drabu, pri prebiranju poezije izpod lastnih pisal, medtem ko se je njihov sovrstnik Črt Poglajen spogledoval z erotično prozo.

Ustvarjalnemu kvartetu je prisluhnil tudi mojster pisane besede Feri Lainšček in s svojo prisotnostjo spodbudil besedno umetnost mladine. “Moram reči, da mi je bilo všeč, ker že dolgo časa nisem bil na literarnem večeru, ki ne bi bil moj. Lepo je bilo poslušati,” je ugotovil Lainšček, ko je govoril o vtisih, po katerih so ga povprašali mlajši kolegi.

 Feri Lainšček: “Inspiracijo za pisanje najdem tudi na domačem vrtu.”

V pogovoru o iskanju inspiracije pa je dejal, da jo zadnje čase najde kar na domačem vrtu. “Ugotavljam, da so zemlja, vrt, črvi, polži in vse, kar raste v vrtu, zelo pomembni za moje ustvarjanje. Ta hip sem prepričan, da bi moral imeti vsak pisatelj en lep vrt, v katerega bi se lahko zatekel kadarkoli. Jaz se lahko v vsakem trenutku spustim do svojega vrta, ob treh zjutraj ali pa ob treh popoldne, in to me navdihuje,” je povedal pisatelj, ki se je iz urbanega, blokovskega okolja vrnil v hišo, na svojo zemljo.

Lainšček navdih črpa tudi iz razmišljanj o idejah Carla Gustava Junga. “Sem njegov amaterski poznavalec in se o njem skoraj izključno pogovarjam z edinim pravim jungovcem, psihoanalitikom dr. Jožetom Magdičem,” je povedal gost in dodal, da je svojo napisano literaturo tudi izživel.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.