Izbrana za sanjsko službo na Filipinih

Tamara Lah je pred kratkim dobila sanjsko službo, in sicer na Filipinih. Njeno delo obsega pisanje bloga na spletni strani I Love Journeys o svojih doživetjih in potovanju ter spoznavanju nove kulture ter promocijo omenjene strani.

Je potovanje spontane narave ali je posredi skrbno načrtovanje?

Navadno si naredim okviren časovni plan, predvsem zaradi predhodne rezervacije cenejših letalskih kart. Vedno potujem spontano in je želja, da obiščem in doživim utrip čim več krajev, saj ima vsak kraj svoj čar in nudi posebno vrsto užitka, v nekaterih se zadržiš dalj časa, v drugih manj. Spontano se odločam ob povezovanju z drugimi popotniki in lokalnim prebivalstvom, kaj je vredno doživeti. Na Filipinih je podobno. Delavniki so odvisni od predvidenega potovalnega časa in terminov raznih ogledov. Potovanje je vselej organizirano do neke mere, saj ne gre zgolj za potovanje, se tudi dela.

 

Ali so ljudje zelo odprti do turistov, koga si spoznala na poti?

Domačini so na splošno zelo odprti, prijazni in vselej pripravljeni pomagati z raznimi informacijami. Na poti sem spoznala kar nekaj Slovencev, popotnikov z različnih koncev sveta in seveda tudi domačinov.

 

Si se naučila kakšne besede v filipinščini? 

Naučila sem se nekaj osnovnih besed in na videokaraokah celo pela v filipinščini ob visoki podpori lokalcev! To je bila smeha polna koliba, haha! Sicer pa se ni težko sporazumeti v angleščini in po izkušnjah jo bolje obvlada mlajši del populacije, saj je obvezen predmet pri osnovnem izobraževanju. 

Filipini imajo kar 700 otokov. Katere si do zdaj obiskala in kje se trenutno nahajaš? 

Arhipelag Filipinov je res pester in zdi se, da teh otokov kar ne zmanjka. Do zdaj sem jih že kar nekaj obiskala, morda bi izpostavila večje, in sicer: Luzon, Palawan in Cebu, trenutno pa se nahajam na Boholu. Vsak otok je zase svet, morda kateremu podoben, a drugačen. Posebno ljub mi je otok Apo, kjer sem preživela tri nepozabne dni s tremi urami električne energije na dan – večinoma pod vodo, nekaj malega pa tudi na trekingu do najvišje točke otoka.

 

Ali so Filipini turistično zelo obiskani?

Nekateri predeli Filipinov so nadpovprečno obiskani s strani turistov, drugi manj in veliko je še neodkritih. 

 

Sta ti všeč tipična hrana in pijača Filipincev, je katera jed, ki bi jo priporočila?

Kar sem poskusila od tipične filipinske hrane, mi je bilo všeč, saj je zelo okusno. Priporočila bi tako imenovani Kinilaw (ribe ali škampi, marinirani v soku ali kisu citrusov ter raznih začimbah) in sladico Halo – Halo, ki jo lahko naročite v raznih variacijah. Od pijače mi je najljubši svež kokosov sok ali Buko juice, nisem pa posebna ljubiteljica alkoholnih pijač, tako da še moram na degustacijo lokalnega piva San Miguel ter rumov Tanduay in Don Papa.

 

Si že pred tem pisala o svojih potovanjih?

Pred to izkušnjo sem že pisala o svojih potovanjih, kar lahko najdete in spremljate na: www.tomazgorec.si (v slovenščini) in www.ilovejourneys.com (v angleščini).

 

Kako se je na tvojo odločitev za potovanje na Filipine in novim delovnim izkušnjam naproti odzvala družina?

Svojci so že nekako navajeni, da se v marčevskem terminu odpravim na potovanje. Tako sem lansko leto odšla v Španijo, letos pa delavno na Filipine. 

 

Že načrtuješ, kam te bo pot zanesla naslednjič? 

Nekoč sem prebrala rek, ki pravi, da kot popotnik postaneš turist v lastnem kraju. V tem oziru bi lahko rekla, da je naslednja destinacija (najljubša) Slovenija, junija pa se odpravljam dalje, v Združene države Amerike.

Dragana Jovišič

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.