Pivske igrice

Layout of board games on a yellow background: dice, chips, hourglass timer. Entertainment at home for children and adults. Copy space
Foto: Ольга Симонова iz iStock

December se zdi primeren za take zadeve, a če smo čisto iskreni – vsak vikend je lahko primeren za kakšno pivsko igrico. Iger je ogromno, na kratko bom predstavil nekaj svojih najljubših in najbolj znanih. Drugače pa vam jih bo stric Google našel še mnogo.

Pivski šah: Enostavna zadeva – kozarčki zamenjajo figure. Problem je le dobiti določeno število enakih figur. Slika zraven pove vse.

Ugani kdo?: Na listek napišemo znano osebo in jo prilepimo sosedu na čelo. To naredijo vsi igralci, tako da nihče ne ve, koga ima napisanega na čelu. Nato sprašuješ „Kdo sem?“. Če je odgovor pravilen, ne piješ (oz. lahko pijejo vsi ostali), če pa je odgovor „ne“, potem pa piješ ti. Tako potem poizkušaš ugotoviti kdo si. Npr.: „Ali sem ženska?“ NE – piješ! Mogoče pomaga še, da se dogovorite za omejitve oseb – npr. samo filmski liki, samo športniki …

„Še nikoli nisem“: Oseba, ki je na vrsti, mora povedati stavek, ki se začne s „Še nikoli nisem“. Npr.: „Še nikoli nisem zaspal v kinu.“ Vsi, ki so že zaspali v kinu, morajo piti (tudi oseba, ki pove stavek, če je to že storila). Seveda si lahko predstavljate, da po nekaj krogih in rundah vsi presedlamo na teme, povezane s seksom. Seveda, če je mešana družba, ker drugače je to samo čudno.

Stoletni klub: Ali tudi klub stoletja. Ta je težka, ampak priti v ta klub ni tako enostavno. Rabiš kozarce za „takratke“, pivo in nekoga, ki bo štopal. Pravilo je, da moraš vsako minuto spiti „štamperle“ piva (0,03 l). Priti morate do 100, se pravi, da bo zadeva trajala 1 h in 40 minut, spili pa boste 6 velikih piv (3 litre). Ni tako enostavno kot se sliši – verjemite.

Two fingers: Igra, ki smo jo v nekih boljših in preteklih časih precej igrali. Mogoče smo tudi sami dodali kakšno pravilo ali šest. Verjetno je igra znana še pod katerim imenom. Gre za igro asociacij – prvi igralec pove besedo, drugi pa mora na to besedo povedati asociacijo (primer – jaz rečem „drevo“, naslednji igralec pa „veja“) in tako dalje v krogu. Seveda igra ne bi bila zanimiva, če ne bi obstajalo nekaj pravil glede asociacij: 1. Lahko rečeš le eno besedo. 2. Beseda ne sme biti pridevnik ali glagol. 3. Ne smeš reči besed, ki se začnejo na črko „P“ ali „K“ (ta je najtežja). 4. Ne smeš preklinjati. 5. Ne smeš se dotakniti obraza (oz. moraš to prej napovedati). 6. Asociacije morajo biti smiselne (to je potem vedno težje, ko spiješ nekaj rund). 7. Besede se ne smejo ponavljati v isti rundi. 8. Odgovoriti moraš v pb. 5 sekundah. 9. Kazni se seštevajo (npr. ne veš besede – 1 x piješ, zraven potem še preklinjaš pi**a – beseda na „P“ in kletvica – še 2 x piješ oz. skupaj 3 x).

Ena, dva, BUM:  Ideja je, da igralci govorijo zaporedna števila, ampak če številka vsebuje število 3 (13, 23, 30, 31 …) ali je večkratnik števila 3, potem mora tisti igralec, ki je na vrsti, namesto številke reči BUM! Pije tisti, ki se zmoti. Kot opomba – lahko uporabite tudi kakšno drugo liho številko.

Ker je prostor omejen, si za ostale igre lahko vzamete nekaj minut časa in jih malo „poguglate“. Pozabili smo precej znanih in zelo komercialnih iger: Twister, Beerpong, Pivska ruleta, Slači & pivski poker, Mexico … Mogoče pa o ostalih kdaj drugič.

Mitja Urbanček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.