Prebavne motnje – kako se jih rešiti?

The photo of large intestine is on the man's body against gray background, People With Stomach ache problem concept, Male anatomy
Foto: Tharakorn iz iStock

Današnji tempo življenja nas vedno bolj prehiteva in včasih ne vemo več, ali mu sploh lahko še sledimo. Posledica tega tempa pa so vedno pogostejše zdravstvene težave, ki nas pestijo, kot npr. prebavne motnje. Prebavne motnje se lahko pojavijo zaradi napak na ravni uravnavanja prebavnih procesov ali mehanskih in funkcionalnih motenj v prebavni cevi ter njeni okolici. Najpogostejše motnje prebave so bruhanje, driska in zaprtje. To pa so pogosto tudi znaki bolezni, ki so le posredno povezane s samimi prebavili.

Težave s prebavo so zato v zadnjem času stalnica našega življenja. Naša sodobna prehrana, hitenje, zasvojenost s sladkarijami in drugimi dobrotami, stres … uničujejo naša prebavila in s tem pospešujejo nastanek naših težav. Medicina v primeru prebavnih motenj ponuja veliko terapij, kot so akupunkture, aromaterapije … – vendar ne smemo pozabiti, da na naše prebavne motnje vpliva predvsem stres, ki se ga moremo otresti – in pa gibanje, zato si moramo privoščiti čim več gibanja v naravi. Stres in preobremenjenost pa zmanjšuje joga, masaža …
Vetrovi, driske ali zaprtje …
Te težave so nam dokaz za pomanjkanje želodčne kisline, prebavnih encimov, odsotnosti koristnih bakterij in nastanka gnilobnih procesov. Kar pa pomeni, da se moramo začeti pravilno prehranjevati, da ne bo prišlo do težav. Jejte oziroma uživajte čim več balastnih snovi, kot npr. sadje in zelenjava, ananas in papaja, polnozrnati kruh, in nemastnih beljakovin. S probiotičnimi bakterijami pa si izboljšamo ravnovesje v našem prebavnem traktu. Z vitaminom C si okrepimo črevesno steno in sluznico želodca.
Nekaj nasvetov, kako se rešiti prebavnih motenj:
• napenjanje – proti napenjanju, vetrovom in krčem pomaga ajbiš, angelika in kumina. Krče bodo omilili čaji iz janeža, koromača, žajblja, mete, kamilice, medtem ko zeleni čaj spodbuja in lajša prebavo.
• vnetje črevesne sluznice – preprečuje in lajša čaj iz borovnic.
• proti driski – je učinkovit čaj iz lanenega semena, encijana, robide, kamilice, žajblja, cimeta, čebulnih listov, suhih borovnic.
• težave z zaprtostjo – strokovnjaki svetujejo, da po večerji ali zajtrku pojeste srednje veliko hruško. Enako pa lahko poskusite tudi s slivami.
• razstrupljanje organizma – regrat vam očisti kri, grahovec čisti cel organizem, pegasti badelj pa obnavlja in krepi jetra.
• proti zaprtju – pomaga hrana, bogata z vlakninami (sadje, zelenjava, stročnice), pitje zadostne količine vode, gibanje …
• proti zgagi – ta nastane zaradi čezmerne količine hrane, preveč sladke hrane. Pomagamo si tako, da jemo lahke zelenjavne jedi, predvsem pa gremo na sprehod in imamo s sabo topel ali hladen čaj proti zgagi.
• lahko pa si pomagate z zdravili, ki jih kupite v lekarni.

Ne pozabite, če je kaj narobe oziroma kar je narobe v prebavnem traktu, se pokaže tudi na koži. Lepota prihaja od znotraj in mi jo samo izžarevamo!

Mojca Buh

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.