Pustovanje 2020: butalci, kurenti, laufarji in študentska pustovanja

Smo že februarja, zima se (teoretično) počasi končuje, prihaja pomlad in z njo pust – naznanilec prihajajočega toplejšega vremena in prebujanja narave. V Sloveniji imamo kar dolgo tradicijo pustovanj, temu primerno pa imamo ogromno pustnih karnevalov. Kateri so tisti največji?

Pust v Cerknici

KDAJ? Nedelja, 23. februar 2020 ob 12.32

Pustovanja v Cerknici so zagotovo ena bolj opevanih pri nas, saj vsako leto organizirajo karneval z zabavnimi in presenetljivimi pustnimi maskami. Tako se Cerknica za čas pustovanja prelevi v Butale, kraljujejo pa ji Butalci, polhi, mogočni zmaj, povodni mož Jezerko, Rego Vranjejamski, največji žabon na svetu, Uršulina potomka Liza, in mnogi drugi.

Več informacij najdeš na pust.si.

Kurentovanje na Ptuju: Mednarodna karnevalska povorka

KDAJ? Nedelja, 23. februar 2020

Ptuj je letos evropska prestolnica karnevalov, v tem duhu pa bodo praznovali tudi pustovanje, oziroma kurentovanje. Že 60. kurentovanje bodo ponovno zaznamovali kurenti, ki so vpisani na UNESCO reprezentativni seznam kulturne dediščine človeštva. Dogodki na Ptuju že potekajo, potekali pa bodo vse do pustnega torka.

Več informacij najdeš na kurentovanje.net.

Laufarija 2020 – Cerkno

KDAJ? Nedelja, 23. februar ob 14.00

Tudi na Cerknem imajo svoje pustne običaje s prav posebnimi pustnimi maskami, ki jim rečejo laufarji, ki naj bi izvirali že iz poganskih časov. Prav tako te čaka sprevod Laufarjev, poleg tega pa čez celoten pustni vikend in tja do pustnega torka organizirajo zabave in dogodke.

Več informacij na laufarija-cerkno.si.

Zmajev karneval

KDAJ? Sobota, 22. februarja ob 11.00

Pustni karneval pa bo potekal tudi po ljubljanskih ulicah. V pustni povorki nastopajo značilne maske iz poganskega ljudskega izročila – v enem karnevalu združijo kar vse maske, ki so značilne za različne konce Slovenije. Pestro dogajanje pa bo sledilo tudi na Kongresnem trgu, kjer bo potekala tudi podelitev nagrad najboljšim pustnim skupinam.

Več informacij na visitljubljana.com.

Študentska pustovanja

Seveda ne bo manjkalo tudi študentskih pustovanj, ki bodo večinoma potekali na pustni torek, 25. februarja 2020. Ravno pravšnji čas, za sprostitev po napornem izpitnem obdobju in proslavitev pričetka novega semestra.

V Ljubljani bo potekalo Študentsko pustovanje v Rožni dolini, v Cirkusu Vseštudentsko pustovanje, v Mariboru pa bodo študenti pustovali v ŠTUKU.

Prejšnji članekMonstruma vabi nove ustvarjalce!
Naslednji članekIluminati: Ali naši skriti vladarji obstajajo? (2.del)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.