Razglašeni dobitniki zlatih kipcev

Podeljeni so bili Oskarji na 91. prireditvi Akademije filmskih umetnosti in znanosti.
Največ oskarjev je v skupnem seštevku ta večer pobrala glasbena drama Bohemian Rhapsody. Ta je domov odnesla oskarja za glavno moško vlogo (Rami Malek), za najboljše mešanje zvoka, najboljšo montažo in najboljšo montažo zvoka.

Oskarja za najboljši film si je prejela drama Zelena knjiga (Green Book). Poleg tega je oskarja prejela še v kategoriji najboljšega stranskega igralca (Mahershala Ali) in najboljšega izvirnega scenarija.
Zelena knjiga je film po resnični zgodbi o očetu Nicka Vallelonge, ki je v 60. letih prejšnjega stoletja vozil in branil temnopoltega pianista Dona Shirleyja po ameriškem rasističnem jugu. Očeta igra Viggo Mortensen, ki je bil nominiran za glavno moško vlogo, Shirleyja pa Mahershala Ali.

Favoritinji, tisti z največ nominacijami, Roma in Najljubša (The Favourite), sta ta večer nekoliko izviseli. Roma je od desetih nominacij na koncu prejela tri oskarje – za najboljšo režijo (Alfonso Cuaron), za najboljši tujejezični film in za najboljšo kinematografijo. Film Najljubša (The Favourite) pa je od desetih nominacij prejel le enega oskarja, in sicer za glavno žensko vlogo (Oliva Colman).

Precej se je pričakovalo tudi od politične satire Mož iz ozadja (Vice), ki pa je ta večer dobila le oskarja za najboljšo masko.
Marvelov blockbuster Črni panter, je osvojil tri oskarje: za najboljšo izvirno glasbeno podlago, za najboljšo kostumografijo in najboljšo scenografijo.

Preostali kipci pa so šli v roke:
Najboljši prilagojeni scenarij: BlacKkKlansman
Najboljši izirni scenarij: Green Book
Najboljša izvirna skladba: Lady Gaga, A Star Is Born
Najbolj izvirna glasbena podlaga: Ludwig Goransson, Black Panther
Najboljši dokumentarni film: Free Solo
Najboljši kratki dokumentarni film: Period. End of Sentence.
Najboljši kratki animirani film: Bao
Najboljši kratki film: Skin
Najboljši vizualni učinki: First Man

VIROscars
Prejšnji članekIntervju z Meto Frangež, novo Vinsko kraljico Slovenije
Naslednji članekMultitasking po znanstveno: zakaj ne deluje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.