Intervju z Meto Frangež, novo Vinsko kraljico Slovenije

Elegantno dekle

Meta Frangež, simpatična 22-letna študentka Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, je prejšnji mesec postala 23. Vinska kraljica Slovenije. V letošnjem letu bo predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini. Meta Frangež, ki prihaja iz znane vinogradniške družine, pa želi s tradicijo pridelovanja penin tudi nadaljevati.

Zakaj ste se prijavili na izbor za Vinsko kraljico Slovenije?

Na izbor za Vinsko kraljico Slovenije sem se hotela prijaviti že dolgo, vendar sem bila zmerom mnenja, da imam še premalo izkušenj ter znanja, da bi lahko predstavljala vso Slovenijo in njena vina. To sem si želela torej že precej časa. Prejšnje leto pa sem si rekla, da če se ne bom prijavila zdaj, se ne bom nikoli. Nato sem to brez obotavljanja storila.

 Kako poteka izbor Vinske kraljice?

Nastopiti je potrebno pred komisijo, ki šteje 11 članov. Sledijo vprašanja o vinogradništvu, vinarstvu, politiki, kulinariki, splošni razgledanosti, Sloveniji itd. Nastopiti pa je potrebno tudi v tujem jeziku.

.

Kaj vam ta naziv pomeni?

Ta naziv mi pomeni zelo veliko in sem zelo vesela, da sem bila ravno jaz izbrana za Vinsko kraljico Slovenije. Komaj čakam na leto polno novih dogodivščin in izzivov.

 

Kot Vinska kraljica morate vedeti veliko o vinogradništvu in vinarstvu. Katera pa so sicer še ostala področja, ki vas zanimajo?

Poleg vinogradništva in vinarstva me zanima tudi veliko športov, na primer jahanje, plavanje, tenis, itd.  Zelo rada imam tudi živali in sem lastnica dveh konj, zato veliko časa preživim tudi med štirinožnimi prijatelji v naravi.

Kakšna je po vašem mnenju prihodnost vinogradništva v Sloveniji?

Mislim, da je prihodnost vinogradništva in vinarstva v Sloveniji dobra, saj se vedno več mladih zanima za ta poklic. Čeprav se površine vinogradov v Sloveniji krčijo, mislim, da se bo ta trend hitro ustavil in obrnil v pozitivno smer. Tudi kultura pitja vina v Sloveniji se viša, kar je zelo dobro za boljšo prodajo ter prepoznavnost  kvalitetnih slovenskih vin.

Vaša družina ima v lasti Hišo penin Frangež, katera se ponaša z dolgotrajno tradicijo. Menite, da je vaš naziv doprinesel še k večji razpoznavnosti domačega podjetja?

.

Definitivno je moj naziv tudi pripomogel k prepoznavnosti naše Hiše penin in penin Frangež. Kot Vinska kraljica Slovenije pa si seveda želim širiti prepoznavnost vseh vinarjev v Sloveniji in bom kljub temu, da se doma ukvarjamo z vinogradništvom, poskusila vse vinogradnike, večje in manjše, promovirati enakovredno.

Kakšni so vaši načrti in kje se vidite čez deset let? Bi radi nadaljevali s tradicijo pridelovanja vin?

Moji načrti za prihodnost so nadaljevati tradicijo pridelovanja penin v Gornji Radgoni in še naprej širiti sloves slovenskih vin, vinogradništva in naše vinorodne dežele. Želim si širiti kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega pitja vina po Sloveniji in vsem svetu. Čez deset let se še zmeraj vidim v domačem vinogradu ali kleti. 🙂

Prejšnji članekZimski izlet v sladko čolnarno
Naslednji članekRazglašeni dobitniki zlatih kipcev

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.