Škodljivost mobilnih telefonov!

Vsak dan se velika večina ljudi v poslovnem svetu, zasebnem življenju, vsepovsod in v veliki meri, predaja pogovorom po mobilnih telefonih. Toda nihče se ne zaveda škodljivosti, ki jo s tem povzročamo svojemu zdravju.

Da bi preverili sevanje tega “nepogrešljivega pripomočka”, so ga znanstveniki postavili ob čebule, katere so imele namočene koreninice v vodo. Namen poskusa je bil ugotoviti kakšne so posledice telefoniranja na kromosome novo nastajajočih celic. V prvem poskusu so mobilni telefon naravnali tako, da je čebulam zazvonil trikrat, tako da se je v celoti nabralo skupaj za 3h telefoniranja dnevno. Ena čebulica je pognala komaj nekaj koreninic, kar je zelo redko, druge pa so v primerjavi s kontrolno skupino rasle veliko počasneje. Pregled celic pa je dal naslednje podatke; sevanje je poškodovalo kromosome v kar 46 % pregledanih celic. Torej, sevanje je poškodovalo vsako drugo celico.

Kaj pa se zgodi če mobitel le za nekaj centimetrov odmaknemo in zmanjšamo čas sevanja? Tudi pri tem poskusu so čebulice poganjale korenine drugače kot v kontrolni skupini, kjer niso bile izpostavljene sevanju. Toda odstotek poškodovanih celic se je na razdalji dveh centimetrov zmanjšal kar na 34 %. Kar seveda priča o tem, da daljše ko je sevanje- telefoniranje, večje je število okvarjenih celic. Na razdalji deset centimetrov se je poškodovanost celic zmanjšala na 28 % in ni več padala z razdaljo.

Mnogi zagovarjajo svojo teorijo, in sicer, da gre za pregrevanje tkiv, zaradi velike jakosti. Vendar to vsekakor ne drži, saj bi morale poškodbe z razdaljo pojemati, kar je dokaz, da celice poškoduje vsebina, ki jo nosi sevanje mobitelov.
 
Prav tako “mobilci” škodujejo našim ledvicam. Britansko združenje zdravnikov British Medical Association je pred kratkim opozorilo na škodljivo delovanje mobilnih telefonov na ledvice. Radijski valovi, ki se sprožijo ob uporabi telefona, vplivajo predvsem na otroke in mladostnike, ki držijo telefon ob pisanju sporočil v višini ledvic. Zdravniki opozarjajo tudi na škodljivost vključenega mobilnega telefona v torbicah na pasu. Zato se sporazumevajte predvsem s kratkimi sporočili, telefon pa takrat, ko ga ne potrebujete, raje izključite.

Zdravniki pa so šli še globlje v svojih raziskavah in odkrili, da mobilni telefoni ne vplivajo le na ledvice, temveč povzročajo motnje tudi pri pretoku možganskih tokov. Le nekaj minut pogovora z mobilnim telefonom ohromi otrokove možganske funkcije za skoraj eno uro, so pokazale raziskave, ki jih je v zavodu za raziskave možganov v Marbelli v Španiji izvedel nemški znanstvenik Michael Klieeisen. To so prve raziskave, ki so pokazale, kako otroški možgani reagirajo na uporabo mobilnih telefonov. Klieeisen je s pomočjo skenerja ustvaril sliko, kako med uporabo mobilnega telefona reagirajo možgani nekega 11-letnega dečka in 13-letne deklice. Raziskave so pokazale, da se neposredno po pogovoru možganske aktivnosti znatno zmanjšajo, še posebej na tisti strani, na katero je bil telefon naslonjen. V nekaterih delih možganov pa so aktivnosti še 50 minut po pogovoru slabše kot običajno, je še pokazala raziskava.

Kaj pa pravite na to, dva ruska novinarja sta izvedla eksperiment- s pomočjo dveh mobitelov sta skuhala jajce. Toda ne tako kot ste si zamislili. Vladimir Lagovski in Andrei Moisenko iz dnevnika Komsomolskaya sta klicala vsak iz svojega “mobilnika” in vmes postavila jajce. Zraven sta prižgala še radio in s tem več čas eksperimenta oddajala zvok, ter bila vseskozi na zvezi. Po 15 minutah se ni zgodilo nič, po 25 minutah je postalo jajce toplo, čez 40 minut vroče, po preteklih 65 minutah pa je bilo jajce kuhano. Tu imamo še en dokaz škodljivosti elektromagnetnega sevanja, ki ga povzroča mobilni telefon. Lahko pa govorimo o še enem dokazu, novinarja sta dokazala, da se na tak način lahko skuha jajce, vendar je ta alternativa izredno draga- za poskus sta porabila kar 4,55 dolarja.

Lahko pa govorimo tudi o negativnih učinkih telefona na spanec. Švedski in ameriški znanstveniki trdijo, da pogovarjanje iz mobilnega telefona škoduje kvaliteti sna. Raziskovalci iz inštituta Karolinska v Stockholmu ter znanstveniki iz Wayne State University so enakih misli. Menijo, da je tovrstno sevanje povezano z glavoboli, nespečnostjo in zmedenostjo. Ugotovljeno pa je tudi, da sevanje mobilnih telefonov negativno vpliva na proizvodnjo hormona melatonina, ki je zadolžen za nadzor “notranje ure”.

Po vseh teh podatkih se je lažje sprijazniti s kruto resnico- “mobilniki” so škodljivi našemu zdravju in z njimi smo zares izpostavljeni sevanju, toda zavedati se moramo, da smo sevanjem izpostavljeni tudi brez mobitela. Kaj pa daljnovodi, električna napeljava v stanovanjih, ne nazadnje računalniki, ki so nujni v današnjem času. Ampak kdo hoče nazaj v preteklost in si svetiti s svečami?!
                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                       
Tjaša Kržišnik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.