Zabave, ki jih ne gre zamuditi

Brez študentskih zabav si večina študentskega življenja niti ne bi predstavljala. In kar je najlepše, je to, da so te zabave povezane s spoznavanjem novih ljudi ali utrjevanjem starih prijateljskih vezi, zato predstavljamo zabave, ki jih ne gre zamuditi.

Brucovanja so za nami, a čaka nas še marsikaj! Prekmurski študentje svoj praznik praznujejo tako v Ljubljani kot tudi v Mariboru, in sicer na Bujti repi in Prekmurski gibanici. Tradicionalni prekmurski jedi, po katerih sta zabavi dobili imeni, lahko obiskovalci tudi poskusijo na večerji pred zabavo z znanimi in zanimivimi prekmurskimi glasbeniki. Če smo že pri gurmansko obarvanih zabavah, je potrebno omeniti tudi Mortadeljado. Poleg bogate in kvalitetne ponudbe skupin domače glasbene scene organizirajo tudi športno-zabavno tekmovanje med študentskimi klubi za prestižni pokal Mortadeljada. Klub organizira avtobusne prevoze z domačih krajev mortadele do mesta dogajanja, prireditev pa poteka v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici in v Portorožu. Da pa dolenjski študentje ne bi ostali brez svoje zabave, je tu Cvičkarija, že tradicionalna zabava, ki združuje ljubitelje dobre glasbe in cvička – rdeča nit dogodka se je ustalila v Ljubljani, Izoli, Mariboru in v Novem mestu. Največje študentsko rajanje na štajerskem koncu predstavljajo Lampiončki. Gre za najbolj obiskan dogodek v maju, ki poteka na Mariborskem otoku, na katerem je postavljenih več odrov, kjer nastopajo skupine iz različnih glasbenih zvrsti. Poleg tega organizatorji popestrijo dan s številnimi zabavnimi in športnimi igrami, študenti pa si sami na ta dan organizirajo tudi različne piknike, kjer postavijo žar, ob katerem se družijo. V Ljubljani lahko s tem dogajanjem potegnemo vzporednico z Majskimi igrami, ki potekajo v maju, in na katerih se lahko študentje družijo med športnimi in kulturno-glasbenimi dogodki, ki so na voljo v študentskem naselju v Rožni dolini, igre so podkrepljene tudi z različnimi nagradnimi igrami.

Ne smemo pa pozabiti niti na največjo prireditev na prostem, na Škisovo tržnico, ki je kot reprezentativni projekt z dolgoletno tradicijo, kjer se na enodnevnem dogodku predstavijo študentski klubi iz celotne države. Prireditev simbolizira aktivnost študentskih klubov po Sloveniji in s tem tudi sam pomen Zveze ŠKIS. Tržnica poteka tako v Ljubljani kot v Mariboru in z nastopi različnih glasbenih skupin privabi množico zabave željnih študentov.

Študentske zabave potekajo vedno in povsod, od zgoraj omenjenih organiziranih prireditev, do drugih zabav v klubih, študentskih domovih, lokalih ali pa drugje pod okriljem različnih organizacij in društev.

 

Sanda Gajsar

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.