Zavarujem počitnice ali ne?

Za varno in brezskrbno potovanje se pred odhodom zaščiti s turističnim zavarovanjem. To je skupno ime za različna zavarovanja, ki krijejo nezgode, bolezni, kraje, prometne nesreče ali izgubo prtljage. Zavarovalnice ponujajo kritja posameznih nevarnostih v različnih obsegih in paketih.

Bolezen te lahko veliko stane
Pred potovanjem si priskrbi brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja (EKZZ), ki ti v času bivanja v tujini zagotavlja pravico do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev. Velja v državah članicah EU ter na Norveškem, Islandiji, Liechtensteinu, Švici, Makedoniji in Hrvaškem. Storitve lahko uveljavljaš le pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže, drugje moraš storitve plačati sam. Izven omenjenih držav je treba skleniti zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini.

Zavarovanje odpovedi počitnic
Včasih se pred odhodom na počitnice zgodi kaj nepredvidljivega. Za že vplačani aranžma boš le težko dobil denar povrnjen, če pred tem nisi sklenil zavarovanja rizika odpovedi turističnega potovanja. Na turistični agenciji ga skleneš hkrati s pogodbo o potovanju, če ga želiš skleniti samostojno pri zavarovalnici, pa moraš to storiti takoj po nakupu turističnega aranžmaja. Stroške odpovedi potovanja zavarovalnice povrnejo v primeru nezgode, smrti ali poslabšanja zdravstvenega stanja zavarovanca ali ožjih družinskih članov, nosečnosti, uradnih pozivov, naravnih nesreč, če odpove potovanje tvoj sopotnik in bi moral odpotovati sam. Pri uveljavljanju povračila stroškov moraš prijavi priložiti zavarovalno polico, originalne račune za počitnice ali potovanje in zdravstveno dokumentacijo.

Paket turističnega zavarovanj
Paket turističnega zavarovanja običajno vključuje naslednja zavarovanja (ali le del): zdravstveno zavarovanje, zavarovanje prtljage, zavarovanje odgovornosti in stroškov za pravno pomoč in zavarovanje prekinitve ali prisilnega podaljšanja potovanja. Zavarovalnice ponujajo različne pakete, ki se med seboj razlikujejo po obsegu kritja, zato se natančno pozanimaj, kaj paket vključuje. V primeru, da je glavni organizator potovanja tuja agencija in ponuja zavarovanje od tuje zavarovalnice, lahko le ta zahteva v primeru povračila stroškov mnenja in dokazila v tujem jeziku.

Česa turistično zavarovanje ne vključuje?
V določenih primerih zavarovalnica ne izplača zavarovalnine, taki primeri so:
– namerno ali iz malomarnosti povzročeni dogodki,
– vojna in teroristična dejanja,
– aktivno sodelovanje na javnih zborovanjih ali shodih,
– poskus samomora,
– zdravljenje v povezavi z dializo, presaditvijo organov, aidsom ali shizofrenijo,
– zdravljenje, za katero je bilo znano ali pričakovano, da lahko nastopi med potovanjem,
– rojevanje in prekinitev nosečnosti,
– nalezljive spolne bolezni,
– nekatere bolezni, ki so bile bolnišnično zdravljene v 12 mesecih pred sklenitvijo,
– dogodke, ki nastanejo po krivdi transportnega podjetja,
– dogodke, ki so povzročeni po krivdi zavarovanca,
– rop, tatvina,
– ekstremni športi.

Ksenija Gider

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.