Kako najceneje do cilja?

Če si želiš pravega dopusta, si moraš že na začetku leta narediti načrt, kako boš privarčeval, da bi si lahko privoščil udoben polet na dopust ali križarjenje z ladjo.
Lahko pa pogledaš tudi za drugimi načini prevoza na ciljno destinacijo in tako privarčuješ kakšen evro.

Štopanje

…je relativno poceni in hiter način potovanja. Najpogostejši uporabniki te storitve so študentje in mladi, ki na pot niso vezani niti časovno niti krajevno. Se postaviš na primerno mesto, kjer je avto zlahka ustaviti in obenem na mesto, kjer si že od daleč viden, dvigneš prst in počakaš, da pripelje mimo kakšen avto. Vendar pa se je treba zavedati, da je lahko takšen način potovanja tudi zelo nevaren, saj nikoli ne moreš popolnoma zaupati vozniku, da nima kakšnih slabih namenov. Obstaja tudi nekaj učinkovitih načinov, kako se zavarovati. Prvo in zlato pravilo štopanja je: nikoli ne štopaj sam! Če ne gre drugače, si pred vstopom v avtomobil oglej registrsko tablico, napiši v SMS-sporočilo in ga pošlji kolegu ali staršem.

S kolesom

Druga cenovno ugodna možnost je vožnja s kolesom na dopust, če le imaš kolo, ki te ne bo že na prvem ovinku pustilo na cedilu. Na tak način se lahko odpraviš kamor koli in zelo poceni, potreben je le čas, volja in pa malo kondicije. Lahko se odločiš za malo dražjo varianto takšnega načina potovanja in dopustovanja, ko lahko vsako noč spiš v drugem hotelu ali hostlu in ješ v restavracijah, ali pa se obložiš s spalno vrečo in sendviči ter s tem prihraniš nekaj denarja.

Zakaj se ne bi enkrat odpravil na svoje lastno potovanje?

Pobrskaš po informacijah o krajih, ki si jih želiš videti, v svojo hišo na kolesih naložiš vse in še več, pobereš družbo ter se podaš na nepozabno potovanje z najetim avtodomom. Udobno in enostavno potovanje, ustaviš se kjer koli ti srce poželi, ogledaš si zanimive kraje, navigacijska naprava te vodi po poti, potniki si lahko ogledajo med vožnjo televizijo, se zabavajo, kuhinjo imaš pred nosom in vedno veš, kje boš spal.

Železnica?

Če se še nisi odločil, kako preživeti poletne dni, lahko izbereš, da se na dopust odpelješ z vlakom. Potovati z vlakom je vsekakor prijetno, pa tudi cene so zelo ugodne, še posebej, če se na pot odpravi skupina prijateljev. Posebno ugodna je možnost potovanja z vozovnico InterRail, ki omogoča potovanje z vlakom po Evropi. V ponudbi je 30 evropskih držav in izbiraš lahko med potovanjem le po eni ali več državah, lahko potuješ le nekaj dni ali pa ves mesec. Posebna ponudba je tudi za potovanje v Grčijo, kjer vozovnica velja na vlakih v Grčiji in hkrati za ladijsko linijo od Benetk ali Ancone do Grčije. Poleg prevoza z vlakom lahko pri prevozu koristiš posebne cene in popuste InterRail ponudbi pridruženih transportnih podjetij ter druge ugodnosti pri nekaterih netransportnih podjetjih (popust ali brezplačen vstop v muzeje, znižane cene prenočevanj …).

Avto

Potovanje z avtomobilom omogoča neodvisnost od ostalih prevoznih sredstev, kar pomeni večjo svobodo pri načrtovanju dopusta. Seveda je priporočljivo, da se avto pregleda pred potjo, preveri raven olja, stanje akumulatorja, če imaš orodje za popravilo avtomobila, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in podobno, lahko ga tudi odpelješ na pregled k mehaniku. Zaradi varnosti ni ravno priporočljivo spanje v avtomobilu, če se le-temu ne gre izogniti, pa parkiraj na dobro osvetljenem mestu, ki naj ne bo na samem. Koristne so tudi alarmne naprave in varnostne kljuke, ki preprečujejo vrtenje volana.

Svojo pot pa lahko kombiniraš tudi z avtobusi, ki ti olajšajo dostop do želenih ciljev. Kakovost slovenskih turističnih avtobusov je povsem primerljiva s podobnimi avtobusi iz zahodnega dela Evrope. Večina turističnih avtobusov je namreč novejša, prevladujejo avtobusi znamk Mercedes, Renault, Setra, Man, Volvo, za katere je značilna sodobna oprema, ki potniku nudi vse potrebno ugodje (WC, kuhinja, spalni in prostorni sedeži, klimatska naprava …).

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.