Počitnice v šotoru

Potovanje s šotorom je v Sloveniji priljubljeno zlasti med mlajšimi generacijami, vendar se zanj odločajo tudi tisti ljubitelji narave, ki jim je pomembno udobje, urejenost in mir.

Narava nam nudi praktično vse, kar si srce avanturista poželi. Morje, gore, neokrnjeno deviško naravo, jezera, gozdove, prelestne travnike in kar nekaj kampov, kjer lahko uživamo v počitnicah v naravi. Kampiranje je lahko izvrstna izkušnja, v kateri lahko v največji meri uživamo v lepotah narave, če se na kampiranje vsaj malo pripravimo. Poznavanje poti, opreme in predvsem nevarnosti, ki lahko prežijo na nas, je zelo pomembno. Varnost je kot vedno na prvem mestu, v primeru, da s seboj vzamete tudi otroka, pa bodite pozorni predvsem na nevarnosti, ki prežijo na otroke.

Pozor!

Kampiranje v naravi zna biti tudi zelo naporno in če niste izkušeni v kampiranju, si pripravite načrt, po katerem se boste vsaj na začetku ravnali. Tudi če ste izkušeni v kampiranju, ne pozabite na nevarnosti v gozdu, kot so kače, pajki in druge nevarne živali, ki lahko povzročijo razne alergijske reakcije, izpuščaje ali celo kakšno hujšo obliko bolezni. Načrtujte in izberite prostor, kjer boste kampirali in se malo pozanimajte glede bližine ljudi, pomoči ter ostalih zelo pomembnih dejavnikov. Zberite vse informacije glede lokacije, vremena ter reliefa območja, da boste s seboj vzeli primerno opremo.

V okolici…

V Sloveniji so kampi na obrobjih mest in na zelenem, razgibanem podeželju. Številni so urejeni ob rekah in jezerih ter morju, zato so zelo primerni za ljubitelje vodnih športov in ribištva. Hkrati lahko v njihovi neposredni okolici najdete pohodniške ali kolesarske poti. Mnogi kampi imajo tudi igrišča za otroke in športne objekte. Tako je možno igrati odbojko na mivki, mini golf, košarko, mali nogomet, badminton, namizni tenis in tenis. Skratka, kampi ponujajo aktivne počitnice, vanje pa se zatečejo tudi tisti, ki si želijo miru in sprostitve. V kampih so urejeni prostori za piknik, vendar ponekod veljajo omejitve glede uporabe ognja na prostem. V nekaterih kampih ali njihovi okolici so tudi trgovine in restavracije.

Cene

Cena za enodnevno bivanje v slovenskih kampih se za odraslo osebo v glavni sezoni v povprečju giblje okoli 9 evrov, za otroke pa okoli 6,5 evra. V priljubljenih hrvaških kampih pa se povprečna cena za odrasle giblje okoli 7 evrov, za otroke pa okoli 5 evrov. Seveda pa cenovno razlika nastaja tudi na račun infrastrukture in urejenosti kampov, ki pa je včasih za obiskovalce manj pomembna kot pa sama cena. Kot smo različni ljudje, so različni tudi kampi in s tem ponudba, ki jo ponujajo. Nekatere ne bo motilo, da bodo kampirali v množici na stotine neznancev, da bo le kamp nudil storitve, kot so pralni in sušilni stroj, trgovina, slaščičarna, savna ali celo kino na prostem, spet drugi pa bodo preprosto pipo in mogoče celo kak podaljšek z električno energijo vzeli v zakup, da bodo skoraj osamljeni živeli v stiku z naravo na najbolj pristen način. Izbira je vaša in to ne glede na lokacijo in urejenost kampa.

Za konec pa še nekaj osnovnih pripomočkov, ki jih na kampiranje ne smemo pozabiti vzeti

Šotor naj bo dovolj velik za število oseb, ki odhajajo na kampiranje in hkrati za vso prtljago, spalno vrečo, zložljivo mizico in stolčke za brezskrbno posedanje pod borovci, posoda za vodo, kuhalnik za pripravo toplih obrokov, osnovna posoda za kuhanje in nekaj plastičnih krožnikov, kozarcev, jedilni pribor in univerzalni nož, gobice in krpe ter škaf in detergent za pomivanje posode, vrv za perilo in nekaj kljukic ter sredstva za odganjanje komarjev v večernih urah.

Sanda Gajsar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.