Živahna deseta Škisova tržnica

Verjetno bi težko našli študenta, ki je v sredo, 9. maja, sedel za študijskimi knjigami in se učil za izpit. Na ta dan je namreč na stadionu Ilirija potekala največja študentska prireditev Škisova tržnica.

Vrata prireditvenega prostora smo za obiskovalce odprli ob 12. uri – za nekatere kljub temu prepozno, saj so že mnogo prej stali na vhodu in čakali, da pridejo na prizorišče, kjer se je predstavljalo vseh 55 študentskih klubov, ki delujejo pod odkriljem Zveze študentskih klubov Slovenije.

Klubi, ki so se predstavljali na stojnicah, so se zelo potrudili in pripravili najznačilnejšo kulinariko iz domačega okolja. Obiskovalci so tako lahko poskušali zaseko, palačinke, kruhke, namazane s kozjim sirom, golaž … Grla so si lahko osvežili z malinovcem, multi-solo, sokovi, degustirali pa so lako tudi nekaj domačih alkoholnih pijač.
Kulinarično zanimiva in slikovita je bila tudi Evropska vas, ki so jo s svojimi tradicionalnimi igrami otvorili Poljaki. Nato so se z delavnico, kako pripraviti pravo turško kavo, predstavili Turki, nadalje so v delavnici grškega plesa zorba plesali Grki, v kvadratnem metru fröccsa so tekmovali Madžari, v jedi češpljevih cmokov pa so tekmovali Čehi. Študentje, ki so prebivali v Evropski vasi, so pokazali tudi bogato znanje tradicionalnih plesov. ŠOU v Ljubljani pa si je svoje stojnice zamislil v obliki študentske vasi.

V dnevnem delu dogajanja se je na prireditvenem prostoru odvijal bogat spremljevalni program: predstavljala se je fundacija Z glavo na zabavo, obiskovalci so se lahko preskusili v jahanju električnega bika in na simulaciji surfa, nekateri med njimi so si tudi uredili pričesko. Udeležili so se lahko različnih tekmovanj, na primer v hoje s hoduljami, vlečenja vrvi, ročnega nogometa, igre Človek, ne jezi se in tekmovanja z avtomobilčki. Bogato dogajanje pa se je odvijalo tudi na glavnem odru. Videli smo lahko različne plesne skupine, break-dancerje, akrobatske skupine, žonglerske delavnice … Program so popestrile tudi bogate nagradne igre.
Kljub temu, da je vreme nekoliko ponagajalo in nas je ravno v času, ko je organizacijska ekipa pospravljala klubske stojnice, presenetila nevihta, smo z druženjem na prireditvenem prostoru nadaljevali z večernim programom. Skupina Ultra, zmagovalka festivala Štunf, je otvorila večerni del na glavnem odru, nadaljevali so iScreamovci, nato pa so žagali hrvaški rokerji skupine Father. Obiskovalce sta s svojimi ritmi razveselila še Gušti & Polona ter Šank Rock. Občinstvo je bilo navdušeno nad Dan D-jevci, na koncu je skupaj z nami Škisal še Vlado Kreslin.
Kljub temu, da so večino obiskovalcev zanimali izvajalci na glavnem odru, se jih je veliko število zadrževalo tudi ob house odru, kjer je bil zvezda večera Marshall Jefferson. Jefferson je pokazal, zakaj ga imenujejo boter housa, občinstvo se je v njegovih ritmih zibalo do druge ure zjutraj.
Prireditev, ki je bila množično obiskana, so si ogledali tudi minister Jure Zupan, poslanci in župani. Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da bomo prireditev v naslednjem letu morda lahko pripravili na novem stadionu, se je sprehodil po prizorišču in tudi zaplesal s Primorci.
Med obiskovalci je bilo slišati mnenje, da bi ob tako dobrem programu organizatorji lahko razmišljali o tem, da bi se prireditev odvijala dva dni. Kdo ve, morda se v naslednjem letu res srečamo na dvodnevni Škisovi tržnici.

Mateja Erčulj
Zveza študentskih klubov Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.