13. februar – Svetovni dan radia

Danes, 13. februarja, obeležujemo svetovni dan radia. UNESCO je ta dan razglasil pred 9 leti, leta 2011. Zgodovina slovenskega radia se začenja leta 1903, ko so bili opravljeni prvi poskusi z brezžično radiotelegrafijo. Prva radijska postaja v Sloveniji pa je začela delovati leta 1928.

Danes praznujemo moč, ki jo ima radio že od samih začetkov v naši družbi. V zadnjem času imamo občutek, da je uporaba radia močno upadla zaradi porasta uporabe družbenih medijev, telefonov in televizije. Pa vendar statistike kažejo na drugačno sliko.

V letu 2018 je v Sloveniji kar 65 % ljudi odgovorilo, da radio posluša vsak dan ali skoraj vsak dan. S tem smo zabeležili enega od najvišjih procentov dnevne uporabe radia v letu 2018 – na prvem mestu je bila Irska s 69 % dnevne uporabe radia. Podatki kažejo tudi, da je največji procent (72 %) tistih, ki so radio poslušali vsaj en dan na teden, starih nad 55 let. (Statista 2019).

Kaj pa mladi in radio?

Mladi radio večinoma poslušamo v avtomobilih, trgovinah in na drugih javnih mestih, kjer prenašajo radijske postaje. Kar 30 % mladih naj bi do radijev dostopali prek svojih mobilnih telefonov.

Velikokrat pa mladi posegamo tudi po naboru spletnih radijev, ki omogočajo veliko izbiro glasbenih zvrsti – od rocka, techna do popa. Radio ponuja brezplačno glasbo, hkrati pa ti ni treba skrbeti za iskanje novih idej za poslušanje glasbe. Poleg glasbe pa radi poslušamo tudi podcaste, ki jih večinoma najdemo prek aplikacij in spletnih strani. Podcaste boš lahko kmalu poslušal tudi pri nas!

via GIPHY

Tako se danes spomnimo na radie in premislimo, da je bil radio tisti prvi medij, ki je začel povezovati našo družbo.

Prejšnji članekPomembni datumi za vpis na fakultete 2020
Naslednji članekTop 6 najbolj čudnih fobij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.