Najboljši arhitekturni podvigi leta 2022

Arhitektura leta 2022
Arhitektura leta 2022 Foto: on archdaily

Čeprav smo že globoko zakorakali v leto 2023, se mi še vedno oziramo na preteklo leto in občudujemo arhitekturne mojstrovine. ArchDaily je portal, ki predstavlja arhitekturne novosti, trende, nove materiale, načine gradnje in še več. Vsako leto pa pripravijo tudi seznam najboljših arhitekturnih podvigov, ki jih izberejo strokovnjaki s področja arhitekture ter bralci portala. Nekaj naših najljubših projektov s seznama vam predstavimo v nadaljevanju.

20. House & Restaurant (junya ishigami + associates)

Foto: junya ishigami + associates on ArchDaily

Projekt je hiša in hkrati restavracija za lastnika francoske restavracije. Arhitekt je povedal, da si je lastnik zaželel čim bolj »težko« zgradbo, kar je arhitektu nedvomno uspelo ustvariti. V zemljo vkopana zgradba meri 270 m2, nahaja pa se v Tokiu na Japonskem.

19. Quarry No. 8: Book Mountain (DnA)

Foto: Ziling Wang on ArchDaily

V bližini tega kamnoloma na Kitajskem so se v starih časih srečevali učenjaki, da bi razpravljali o svojih idejah. Še več, kamnolom je skopan v goro, ki jo imenujejo Gora znanja. Arhitekti so največji prostor opuščenega kamnoloma, ki sega približno 50 metrov v goro, preuredili v prostor za učenje in branje. Na ploščadih, ki so posledica lomljenja kamnitih blokov, se nahajajo police s knjigami in prostori za  učenje.

18. Glass House (Max Núñez)

Foto: Roland Halbe on ArchDaily

Ta zanimiv rastlinjak, ki stoji v Čilu, je dom majhnemu tropskemu gozdu. V njem v kontroliranem ozračju uspevajo rastline, praproti, palme ter orhideje, ki sicer niso značilne za to zemljepisno širino.

17. Jadgal Elementary School (Daaz Office)

Foto: Deed Studio on ArchDaily

Osnovna šola na podeželju Irana je bila zgrajena večinoma z denarjem, zbranim z donacijami. Poleg izobraževalne ima zgradba osnovne šole tudi druge funkcije. Hkrati je otroško igrišče med počitnicami in prostimi dnevi, knjižnica, ob večerih pa služi kot zbirališče vaščanov in njihovih družin ter predstavlja prostor za skupinski ogled filmov in nogometa.

16. House In Koyoen (Tomohiro Hata Architect and Associates)

Foto: Toshiyuki Yano on ArchDaily

Hiša se nahaja na Japonskem, na območju mesta, ki je prepleteno s številnimi podpornimi zidovi, stopnišči ter vijugastimi cestami. Arhitekti so se odločili zasnovati zgradbo, ki se bo zlila s staro zasnovo mesta.

15. Suspension House (Fougeron Architecture)

Foto: Joe Fletcher on ArchDaily

Ta čudovita hiša je obešena med dvema kalifornijskima hriboma, se razteza čez potok in se ponaša s slapom na zadnjem dvorišču. Cilj tega arhitekturnega podviga je bil povezati zgradbo z bližnjim slapom ter skalnimi stenami.

14. Labri House (Nguyen Khai Architects & Associates)

Arhitekturni podvigi leta
Foto: Hiroyuki Oki on ArchDaily

Edinstveno hišo v Vietnamu si je zamislil par, star nekaj več kot 55 let, ki v njen namerava živeti po upokojitvi. Hiša je obdana z veliko rastlinami, kar privablja ptice in metulje. Na strehi rastejo drevesa, ki pomladi čudovito cvetijo, poleti pa zagotavljajo zaščito pred soncem.

13. MRNW Daegu Cultural Center (Society of Architecture + Yerin Kang)

Foto: Texture on Texture on ArchDaily

MRNW Daegu je projekt, ki je preoblikoval podedovano drevesno kmetijo v nov prostor. Na obsežnem travnatem dvorišču je bil star vrt, okoli njega pa je bilo urejenih pet skladišč. Ta skladišča so spremenili v razstavišče, razdeljeno na več delov – parkirišče, kavarno, dvorišče ter vrt.

12. Design District Canteen (Selgascano)

Foto: Iwan Baan on ArchDaily

Ulična tržnica v samem centru Londona privablja tako domačine kot tuje obiskovalce. Lahka kovinska konstrukcija in napeta prozorna membrana pokrivata osrednjo hrbtenico, v katero so postavljene stojnice in mize za obiskovalce.

11. Dog / Human House (EKAR)

Foto: Rungkit Charoenwat on ArchDaily

Hiša je bila zgrajena za moškega, ki obožuje pse, zato si je želel dom, kjer se bo udobno počutil on, kot tudi njegovi psi. Ker pa svojo ljubezen do psov deli tudi z drugimi lastniki psov, so v hiši tudi prostori in vrt, kjer se psi lahko družijo in igrajo.

10. m.o.r.e. Cabin (Kariouk Architects)

Foto: Scott Norsworthy on ArchDaily

Moderna brunarica se nahaja v bližini kanadskega Quebeca in ni običajna lesena koča. Združuje ideje klasične lesene koče z modernimi elementi, arhitekti pa pravijo, da je bolj trajnostna od klasičnih brunaric, saj ima manjši vpliv na gozd in ekosistem.

9. Datong Art Museum (Foster + Partners)

Foto: Yang Chaoying on ArchDaily

Muzej umetnosti Datong  je pomembna nova kulturna destinacija na Kitajskem. V njem si obiskovalci lahko ogledajo posebno razstavo oljnih slik lokalnih umetnikov. Zgradba je zasnovana kot več med seboj povezanih piramid, ki kukajo iz zemlje. Sami galerijski prostori so vkopani v zemljo, muzej pa je obdan z urejenimi trgi in zelenimi površinami.

8. Morland Mixité Capitale (David Chipperfield Architects + CALQ)

Foto: Simon Menges on ArchDaily

Stavba, v kateri je bila prvotno mestna uprava, se nahaja v samem centru Pariza ob reki Seni. Obnovljeni kompleks ima širok spekter uporabe: vrhunska in cenovno dostopna stanovanja, hotel, mladinski hostel, pisarne, trgovina na drobno, galerija, tržnica s hrano in otroški vrtec. Zgornje nadstropje, kjer najdemo restavracijo in bar, pa obiskovalcem ponuja prečudovit razgled na francosko prestolnico.

7. Skamlingsbanken Visitor Center (CEBRA)

Foto: Adam Mørk on ArchDaily

Center za obiskovalce v pokrajini Skamlingsbanken na Danskem je zasnovan kot naraven in integriran del valovite pokrajine. Obiskovalcem ponuja vpogled v edinstveno naravo in zgodovino pokrajine.

6. House of Noufal (3dor Concepts)

Foto: Syam Sreesylam on ArchDaily

Družinska hiša stoji v severnem delu zvezne države Kerala na jugu Indije. Kerala ima monsunsko podnebje in v poletni monsunski sezoni doživlja močno deževje ter visoke temperature. Hiša je zasnovana tako, da streha hkrati nudi senco ter omogoča odtekanje vode ob deževju.

5. De-Hostel (Studio APL)

V podeželskih naseljih Tajvana so zgradbe, zgrajene na tak način, precej pogoste. Arhitekti so se odločili, da tradicionalne elemente obdržijo, stavbo pa spremenijo v moderen hostel, ki ga je kot celoto mogoče najeti tudi za različne dogodke in aktivnosti.

4. Tropical Shed (Laurent Troost Architectures)

Foto: Joana França on ArchDaily

Zgradba se nahaja v priljubljenem in industrijskem okrožju mesta Manaus v Braziliji, za katerega so značilne vrstne hiše in skladišča vseh vrst. Prav zato so se arhitekti odločili, da v tako industrijsko okolje postavijo zgradbo, ki bo povezana z naravo in bo nudila odklop od mestnega vrveža.

3. The Holy Redeemer Church and Community Centre of Las Chumberas (Fernando Menis)

Foto: Patri Cámpora on ArchDaily

Gradnja te cerkve, ki stoji na španskem otoku Tenerife, je trajala več kot petnajst let. Nastali kompleks vključuje cerkev, skupnostno središče in javni trg, obdan z zelenjem, ki predstavlja javno zbirališče prebivalcev soseske.

2. Tokyo Institute of Technology Hisao & Hiroko Taki Plaza (Kengo Kuma & Associates)

Foto: Kawasumi Kobayashi Kenji Photograph Office on ArchDaily

Zgradba Tokijskega tehnološkega inštituta ponuja inovativne prostore, obdane z zelenjem, ki so namenjeni študentskim in drugim raziskovalnim dejavnostim.

1. Brutalist Duplex Apartment in de Riverside Tower (Studio Okami Architects)

Foto: Olmo Peeters on ArchDaily

V belgijskem mestu Antwerpen se nahaja stolpnica Riverside Tower iz zgodnjih sedemdesetih let. V 13. nadstropju se nahaja dupleks stanovanje s petimi spalnicami, ki so ga arhitekti prenovili v videzu cementa.

VIRArch Daily
Prejšnji članekEurospin situla: Priljubljena trgovina prihaja v to luksuzno stavbo blizu centra
Naslednji članekZa mlade na voljo 150 vozovnic za odkrivanje Alp

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.