7 najbolj bizarnih zakonov

Lady justice. Statue of Justice in library. Legal and law background concept
Rimska maksima ignorantia iuris nocet nas lahko precej stane! Foto: simpson33 iz iStock

Vsi, ki radi potujete veste, da je svet vsekakor kompleksen kraj. Na njem je ogromno različnih kultur in s tem tudi mnenj, ko gre za oblačila, hrano ali glasbo in očitno tudi za zakonodajo.

Po vsem planetu edinstveni kulturni konteksti pogosto vodijo do opazne raznolikosti zakonov. V drugih primerih se zakonodaja prikaže kot celo neumna (in nas spravi v dvom, zakaj so bili določeni zakoni sploh uvedeni). Številni so tako čudni, da izgledajo skoraj neverjetni. Poglejmo si nekaj nenavadnih zakonov, poskušajmo razumeti, zakaj so nastali, in razmislimo o posledicah. 

Zadrževanje lososa v sumljivih okoliščinah je prepovedano 

Člen 32 Zakona o lososu iz leta 1986 določa, da je ravnanje z lososom v sumljivih okoliščinah kaznivo dejanje. Ta člen opredeljuje kaznivo dejanje v Angliji in Walesu za vsako osebo, ki prejme ali se znebi lososa v okoliščinah, za katere organ pregona meni ali bi lahko razumno verjel, da je bil losos nezakonito ulovljen – morda celo bolj razumen zakon, kot bi pričakovali. Najvišja zagrožena kazen je dve leti zapora.

Glavni cilj tega zakona je bil posodobiti podoben pravni akt, ki je bil sprejet že v viktorijanski dobi (Zakon o ribolovu lososov iz leta 1868). Izrecno opozarja tudi na to, da ima državni sekretar moč opredeliti različne oblike ribolova in kaj je dovoljeno. 

London. June 9 2018. A view of 2 female police officers during the Queens birthday celebrations of Trooping the Colour.
V Angliji se z lososom ne obnašajte sumljivo! Foto: undefined undefined iz iStock

V Milanu zakon nalaga, da morate biti nasmejani vedno, razen na pogrebih ali v bolnišnicah 

V Milanu zakon ljudi sili k nasmehu! To nalaga mestni odlok iz časa Avstro-Ogrske, ki ni bil nikoli razveljavljen. Zgodovinar Andrea Santangelo pravi, da to pravilo izhaja iz predloga nekega Luigija Fabia. Izjeme so vključevale pogrebnike, bolnišnične delavce ali tiste ob postelji bolnega družinskega člana. Za vse ostale ni opravičila za čemernost, alternativa je denarna kazen.  

V Torinu morate psa sprehajati vsaj trikrat na dan! 

Lastniki psov v Torinu v Italiji bodo v skladu z novim zakonom mestnega sveta kaznovani z globo do 500 eurov, če svojih ljubljenčkov ne bodo sprehajali vsaj trikrat na dan. Italija se ima za državo, ki ljubi živali, v mnogih mestih pa so tudi potepuške mačke zaščitene z zakonom.

Za uveljavljanje zakona bi se torinska policija v veliki meri zanašala na pomoč ljudi, ki bi opazili kruto ravnanje sosedov. Torino ima najstrožja pravila za zaščito živali v državi – celo prepovedujejo oddajo zlatih ribic v vrečkah. Vsekakor lahko cenimo občutek za zaščito dobrobiti živali s temi zakoni, ne glede na to, kako nejasni se morda zdijo. 

Shepherd dogs of various types of dogs are very cute on the road and are in the dog park
Ste prepričani, da ste psa danes sprehodili vsaj trikrat? Foto: sutan abraham iz iStock

Na Škotskem morate vsakomur dovoliti uporabo vašega stranišča 

Če se znajdete na Škotskem in je klic narave preprosto neizbežen, lahko potrkate na vrata nekoga in ga prosite, če vam dovoli uporabo svojega stranišča – in po zakonu vas ne more zavrniti! To izhaja iz razširitve starega škotskega običajnega prava glede gostoljubnosti in je v teoriji v veljavi še danes (čeprav zakona parlament nikoli ni uradno odobril). Druga zgodba pa je verjetnost, da boste ob poskusu dosegli uspeh. 

Ne pozabite na rojstni dan vaše žene na Samoi! 

Če pozabite ženin rojstni dan na Samoi, boste prejeli več kot le tiho mašo. Ni jasno, kako dolga naj bi bila vaša kazen (verjetno je, da se lahko prvi prekršek zaključi le z opozorilom), a morda le ne bi bilo slabo, če bi nekaj časa v zaporu razmišljali o tem, kako se ji oddolžiti. 

Je res prepovedano umreti brez rezerviranega mesta na pokopališču v Sarpourenxu? 

Župan Sarpourenxa v Franciji je izdal odlok, ki ljudem prepoveduje umiranje v mejah mesta, razen če so prej kupili parcelo na lokalnem župnijskem pokopališču. Ljudje, ki bi to kršili tako, da bi umrli brez pravega načrta, bi bili lahko »strogo kaznovani«. Kakšno kazen naj bi izrekli mrtvim, pa še ni jasno.

Župan je to pravilo uvedel, ker župnije v občini niso mogle kupiti več zemlje, da bi povečale število razpoložljivih grobov. Pozneje se je seveda opravičil za razburjenje, ki ga je povzročila ta odločitev in ne preseneča, da je do opravičila prišlo ravno v času pred volilno kampanjo.

Tombs located in the Almudena Cemetery, a space of historical, religious and cultural interest in Madrid, Spain
Občina vas lahko kaznuje, če umrete brez rezerviranega groba! Foto: Victor Photo Stock iz iStock

Če vam na nemški avtocesti zmanjka goriva, boste v težavah 

Nemške avtoceste so razvpite zaradi dinamičnih (ne)omejitev hitrosti, ki voznikom omogočajo, da se načeloma peljejo s hitrostjo po njihovem lastnem izboru. Ljubitelji avtomobilov, hitrosti in adrenalina obožujejo izlete po nemškem Autobahnu. Če pa vam zmanjka goriva, se lahko soočite z visoko globo. In niti ne pomislite, da bi se peš odpravili do bencinske črpalke; za to boste dobili še eno kazen! Zakaj? Nemci verjamejo, da bi mogli in morali svoj avto pravilno napolniti z gorivom, tako da ste sami krivi, če vam ga zmanjka. Hoja po avtocesti seveda ni varna, prav tako je nevarno, če vaše vozilo obstane na ali ob robu ceste. 

Prejšnji članekUL objavila razpis za dodelitev mentorskih mest v letu 2024
Naslednji članekPozor! Izogni se tem napakam, če si želiš študirati v tujini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.