Pozor! Izogni se tem napakam, če si želiš študirati v tujini

Najpogostejše napake pri študiju v tujini
Najpogostejše napake pri študiju v tujini Foto: didesign021 iz iStock

Si tudi ti eden izmed mnogih, ki sanjarijo o študiju v tujini? Čeprav se danes za študij v tujini odloči veliko mladih, jih še več ne uspe izpolniti svojih sanj zaradi katere izmed spodnjih napak. Celoten proces, ki te pripelje do študija v tujini je namreč precej kompleksen in hitro se ti lahko zgodi, da nekaj pozabiš. V najboljšem primeru to pomeni dodatno delo, stres in morda kasnejši odhod v tujino, v najslabšem pa, da ostaneš doma.

Napaka št. 1: Ko se na fakse prijavlja v Sloveniji, preveriš še možnosti v tujini

Če bi rad študiral v tujini, so prijavni roki za posamezne univerze med najpomembnejšimi podatki. Ti so skoraj vedno precej bolj zgodni kot v Sloveniji. Ni nenavadno, če se moraš prijaviti že jeseni (eno leto pred pričetkom študija). Zato je ključno, da o študiju v tujini začneš razmišljati dovolj zgodaj.

Če še nisi povsem prepričan, ali bi zares odšel v tujino, si vsaj pravočasno preglej ponudbo študijev v tujini in si izpiši pripadajoče prijavne roke. Tako boš vedel, koliko časa še imaš. Ne pozabi pa, da je že sama prijava precej časovno potratna (sploh če še nimaš vseh potrebnih dokumentov) in je ne moreš narediti v enem vikendu.

FALL 2025 Application Timeline ✅ | MS in USA 🎓

Napaka št. 2: Nimaš ZAHTEVANEGA jezikovnega certifikata

Morda se ti zdi znanje angleškega jezika samoumevno. A to še ne pomeni, da ne potrebuješ certifikata. Morda si res odlično opravil maturo iz angleščine (ali nemščine, francoščine in tako dalje), ki naj bi bila na nivoju B2. A to ti prav nič ne pomaga, če se ob prijavi zahteva točno določen certifikat (morda TOEFL ali IELTS). Celo potrdilo o znanju angleškega jezika, ki ga pridobiš ob opravljeni Mednarodni maturi (IB Diplomma Programme), ne zadošča vedno, čeprav program Mednarodne mature v celoti poteka v angleščini. Zato je nujno, da preveriš, katere certifikate priznavajo univerze, na katere se želiš prijaviti, in na katerem nivoju. Znanja imaš verjetno dovolj, certifikata pa najverjetneje nimaš.

Studying in Germany: Which German language certificate do I need? #HalloGermany

Napaka št. 3: O štipendijah začneš razmišljati, ko si sprejet na univerzo

Ko si sprejet na univerzo, si korak bližje študiju v tujini. A sprejetje ne reši finančne plati tega podviga. Na srečo je na voljo precej različnih štipendij, ki podpirajo študij v tujini – a le za tiste, ki se nanje prijavijo. Zato je nujno, da vzporedno z iskanjem univerze iščeš tudi štipendije in si v koledar zapišeš datume prijave nanje.

Za štipendijo Ad futura se moraš na primer prijaviti že do konca marca, za določene štipendije v tujini pa že jeseni (leto dni pred dejanskim odhodom v tujino). Če že sedaj veš, da bi čez nekaj let rad odšel v tujino, se ti splača preveriti trenutne razpise za različne štipendije. Ti se iz leta v leto namreč ne spreminjajo dosti in tako lahko vidiš, kakšni so pogoji in merila za pridobitev.

Če je ključna dobra povprečna ocena, boš morda skušal izboljšati čim več ocen. Če dobiš točke za objave, imaš še dovolj časa, da narediš kaj v tej smeri. Potrebuješ delovne izkušnje s tega področja? – če imaš do odhoda še nekaj let, tudi ta pogoj lahko izpolniš.

Graduation hat on coins money in the glass bottle on natural green background, Saving money for education concept
Foto: MonthiraYodtiwong iz iStock
Prejšnji članek7 najbolj bizarnih zakonov
Naslednji članekSamsung Electronics na sejmu CES 2024 širi linijo igralnih monitorjev Odyssey z novimi modeli OLED

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.