Ali morski pes res lahko zavoha že kapljico krvi?

attack great white shark
Foto: Peter_Nile iz iStock

Filmi, kot so Žrelo, nam že leta dajejo vtis, da so morski psi krvoločne živali, ki te raztrgajo že ob prvi kapljici krvi, ki jo zavohajo. Pa je to res?

YouTuber Mark Rober, ki je inženir in izumitelj, se je odločil odgovoriti na to vprašanje enkrat za vselej. S serijo poskusov je v morju, kjer se nahaja na stotine morskih psov, dokazal, da morski psi NE zavohajo kapljice krvi.

V morju so z ekipo nastavili več desk, iz katerih so postopoma spuščali ribje olje, urin, kravjo kri in morsko vodo (kot kontrola). S tem so dokazali, da morske pse dejansko vleče h krvi.

Z drugim poskusom pa so človeško kri, ki jo je daroval kar Mark sam, spuščali v vodo v dveh hitrostih in dokazali, da majhna količina krvi ne privabi morskih psov.

Če te zanima potek tega in še mnogih drugih poskusov, si jih lahko ogledaš na Markovem YouTube kanalu.

Markov video in drugi, ki krožijo po spletu, nam pokažejo resnico o morskih psih. Ti niso krvoločne živali, temveč ključen organizem našega sistema. Na uro jih je pobitih več kot enajst tisoč, v celotnem letu pa preko sto milijonov.

Kako je videti enajst tisoč umorjenih morskih psov na uro proti vsem ljudem, ki umrejo zaradi napadov morskih psov na leto, si lahko ogledaš spodaj.

Koliko morskih psov je ubito na uro

Prejšnji članekDelo na festivalu
Naslednji članekReminder: kaj vse moram urediti pred začetkom faksa?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.