Reminder: kaj vse moram urediti pred začetkom faksa?

Survey form, customer satisfaction feedback poll, resume for job application or for college. Man writing with laptop. Home or car insurance contract. Paper sheet and pen on desk.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

Ja, saj vem – nujno zlo, vsako leto ista zgodba: birokracija pred začetkom novega študijskega leta in vsi njeni deadlini že spet prežijo nate, ubogega študenta, ki je komaj dobro zadihal v počitnice. Vendar ne dovoli, da bi te vrhunec poletnega vzdušja in oddaljenost jesenskih izpitnih rokov zavedla do te mere, da bi pozabil na nekaj pomembnih datumov, ki jih res ni fajn zamuditi. Na tvojo srečo smo tvoj to-do list strnili tu na enem mestu. Zavzemi se, čim prej obkljukaj spodnji seznam obveznosti in brezskrbno uživaj poletje, ki je še pred tabo!

1. Študentski dom

Velja za vse slovenske univerze:

Čas za oddajo prošnje za sprejem ali podaljšanje bivanja v študentskih domovih v študijskem letu 2019/2020 imaš še do 16. 8. 2019. To prošnjo najdeš na spletnem portalu eVŠ v elektronski obliki. Izpolniš jo lahko z digitalnim potrdilom (če ga imaš) ali z uporabniškim imenom in geslom (registriraš se na portalu). Če se odločiš za prijavo z uporabniškim imenom in geslom, moraš prošnjo oddati elektronsko in še priporočeno po pošti. Ne pozabi na priloge! Več informacij dobiš na spletni strani ŠDL in ostalih študentskih domov.

2. Štipendija

Letošnja novost!!!:

Od študijskega leta 2019/2020 dalje štipendistom NI VEČ TREBA VLAGATI VLOG za nadaljnje prejemanje državne štipendije! Če torej že prejemaš državno štipendijo, letos – yaaaaay! – več nimaš skrbi glede tega.

Če pa za pravico do državne štipendije zaprošaš prvič, moraš vlogo še vedno vložiti! Najbolje je to storiti v mesecu septembru, da si lahko že s 1. oktobrom upravičen do štipendije (če seveda izpolnjuješ pogoje zanjo). Na pristojnem centru za socialno delo lahko torej oddaš navaden pisni obrazec ali pa se prijaviš preko poenostavljene elektronske vloge (če imaš elektronski podpis).

Več o tem in o drugih štipendijah si lahko prebereš na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

3. Vpis

… v višji letnik ali ponoven vpis v letnik in vpis v dodatno leto se po datumih razlikuje od fakultete do fakultete, večinoma pa poteka po pošti. Ne pozabi pravočasno preveriti datumov in pogojev za vpis na spletni strani in v študentskem informacijskem sistemu svojega faksa!

Po uspešno izvedeni 3. točki prejmeš po pošti tudi več potrdil o vpisu, ki jih potrebuješ za ureditev študentske prehrane in subvencionirane vozovnice.

4. Študentska prehrana

Prvi vpis:

Najprej na spletni strani Študentska prehrana opraviš spletno prijavo in si zapišeš številko prijavnice, s katero se v roku 90 dni od izpolnitve prijavnice na spletu OSEBNO zglasiš na najbližji točki SŠP (subvencioniranje študentske prehrane). S seboj prineseš osebni dokument s fotografijo, dokazilo o statusu študenta za tekoče študijsko leto (indeks ali originalno potrdilo o vpisu) in telefon. Registracijo v sistem subvencionirane študentske prehrane lahko uredi samo referent na točki SŠP in ni možna preko interneta ali pošte.

Podaljšanje bonov:

Ponovi vajo od zgoraj – osebno se moraš zglasiti na katerikoli točki SŠP, kamor prineseš originalno potrdilo o vpisu in osebno.

Tudi zemljevid točk SŠP najdeš na spletni strani Študentska prehrana.

5. Subvencionirana vozovnica

Vloge za izdajo in podaljšanje subvencioniranih vozovnic najdeš na spletni strani Ministrstva za javno upravo (e-Uprava) – vlogo lahko izpolniš z elektronskim podpisom ali pa izpolnjeno vlogo osebno odneseš na prodajno mesto svojega prevoznika, kjer ob predložitvi potrdila o vpisu vozovnico tudi kupiš.

Prejšnji članekAli morski pes res lahko zavoha že kapljico krvi?
Naslednji članek10 razlogov zakaj se tuširati s hladno vodo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.