10 razlogov zakaj se tuširati s hladno vodo

1. Izboljša imunski sistem

Študija v Angliji je pokazala, da redni hladni tuš sproži povečanje hitrosti presnove in količine belih krvnih celic v telesu, ki nato pomagajo v boju proti boleznim.

2. Zmanjšuje stres

Ko se možgani naučijo, kako se spoprijeti s stresnimi situacijami, lahko tudi hladen tuš pomaga znižati raven sečne kisline in povečati glutation v krvi, kar pomaga zmanjšati stres.

3. Zmanjšuje možnost depresije

Raziskave kažejo, da hladni tuš lajša simptome depresije s spodbujanjem modre lise v možganih, ki sprošča noradrenalin, kemikalijo, ki igra vlogo pri lajšanju depresije.

4. Spodbuja hitrejše okrevanje mišic

Ledena kopel po intenzivnem treningu izboljša cirkulacijo in pomaga odstraniti nekaj mlečne kisline, kar pospeši okrevanje telesa.

5. Zagotavlja boljši spanec

10-minutna ledena kopel pomaga ljudem, da se ponoči dobro naspijo. Hladna prha pomirja in spravila te bo naravnost v posteljo.

6. Izboljša kožo in lase

Hladen tuš ni le priporočljiv za telo, ampak tudi omogoča, da si ti videti boljši. Hladna voda pomaga zmanjšati tveganje izgube preveč naravnih olj na koži in laseh. Pomaga tudi, da so lasje videti sijoči in krepi njihov oprijem lasišča.

7. Izboljša plodnost

Ugotovljeno je, da hladen tuš povečuje število spermijev in povečuje plodnost. Raziskovalci so dejali, da bi lahko spremenili tudi učinke vročih kopeli, ki veljajo za učinkovito moško kontracepcijo. V prejšnjem poskusu so moški, ki so si tri tedne vzeli pol ure vroče kopeli vsak drugi dan tri tedne, postali neplodni šest mesecev.

8. Poveča raven testosterona

Pri moških lahko celo majhna količina toplote vpliva na sintezo DNK, RNK in beljakovin v testisih. Ena od raziskav je pokazala, da je 15 minut povečane toplote pri testisih podgan privedlo do občutnega znižanja testosterona. Ta raziskava je dokazala, da lahko hladne temperature obrnejo učinek.

9. Spodbuja čustveno odpornost

Študija je pokazala, da lahko hladen tuš pomaga razviti živčni sistem, ki je odporen na stres. Sam napor služi kot majhna oblika oksidativnega stresa, ki bi ga telo prilagodilo in možgane naučilo, da se pripravijo na stres.

10. Pomaga zmanjšati telesno težo

Hladne temperature lahko telesno težo zmanjšajo do 15-krat hitreje kot tople temperature.

Ne obupaj!

Prve dni, ko se boš tuširal s hladno vodo, bo tvoje telo doživelo šok. Po 1 ali 2 tednih pa se bo telo že navadilo in boš brez težav stopil pod mrzel tuš.

VIRMSN
Prejšnji članekReminder: kaj vse moram urediti pred začetkom faksa?
Naslednji članekSi upaš preseči samega sebe?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.