Bodo trgovine ponovno odprte ob nedeljah?

Woman shopping in a supermarket
Foto: Hakase_ iz iStock

Z letom 2020 in spremembo Zakona o trgovini so prodajalne ob nedeljah in praznikih zaprte. Slovenci s(m)o se na to navadili, obstajale pa so tudi nekatere izjeme. Zdaj bi Vlada Republike Slovenije določila nove izjeme za obratovanje trgovin ob nedeljah. Kako je zdaj s tem? Bodo trgovine spet odprte ob nedeljah?

Odprtje trgovin ob nedeljah le za izjeme?

Prav dobro smo se navadili na zaprtje trgovin ob nedeljah, že se pojavljajo trudi, da bi to spremenili. Vlada Republike Slovenije je po obravnavi na Ekonomsko socialnem svetu je vlada na dopisni seji potrdila besedilo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini, s katerim bi določila izjeme za obratovanje prodajaln.

Vrnimo se v leto 2020, ko je Z zadnjo spremembo Zakona o trgovini leta 2020 je Državni zbor odločil, da so prodajalne razen izjem ob nedeljah in praznikih zaprte. Zakon o trgovini je med izjeme, ki lahko poslujejo tudi ob nedeljah in praznikih, sicer uvrščal prodajalne na letališčih, vendar zgolj v primerih, ko površina teh ni presegala 200 kvadratnih metrov. Tako so posledice čutile predvsem muzejske prodajalne in prodajalne v turistično informacijskih centrih, ki so lahko obratovali ob nedeljah in praznikih, žal pa niso smele prodajati izdelkov. Zdaj bi se to spremenilo.

Beer in bottles and cans on grocery store shelves
Foto: Nadya So iz iStock

Izjeme za obratovanje prodajaln na mednarodnih letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih ob nedeljah in praznikih. Trenutno se lahko obratovalni čas prodajaln na mednarodnih letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covid-19 (ZIUPGT) določa ne glede na Zakon o trgovini – torej brez omejitev. Navedeni ukrep se bo izvajal le do 31. decembra 2022. Da bi omogočili obratovanje prodajaln na navedenih lokacijah ob nedeljah in praznikih tudi po omenjenem datumu, je potrebna sprememba Zakona o trgovini. S predlagano novelo Zakona o trgovini želi vlada določiti izjeme za prodajalne na letališčih, turistično informacijskih centrih ter muzejih enako, kot jih trenutno določa ZIUPGT.

Kaj bi določale izjeme v prihodnje?

Vlada sicer predlaga, da se v Zakonu o trgovini dodatno določijo izjeme od prepovedi nedeljskega obratovanja za prodajalne v muzejih in turistično informacijskih centrih. Te bi v skladu s predlogom nemoteno lahko delovale tudi ob nedeljah in praznikih ne glede na njihovo površino, saj trgovinska dejavnost na teh mestih ni primarna dejavnost, temveč gre za eno izmed spremljajočih dejavnosti, ki dopolnjujejo ponudbo. Zaradi navedenega je tudi ponudba blaga zelo omejena.

Za prodajalne na letališčih, ki se sicer že uvrščajo med izjeme tudi po trenutno veljavnem Zakonu o trgovini, pa bi vlada ukinila pogoj največje dovoljene velikosti prodajne površine do 200 kvadratnih metrov. Ker omenjenega pogoja zaradi površine prodajaln znotraj letališč, ki v pretežni meri presegajo to kvadraturo, ni bilo mogoče upoštevati, so bile namreč te prodajalne zaprte, kar želi vlada z novelo zakona odpraviti.

Bangkok, Thailand - January 27, 2018: Duty free shop that sells cosmetics of the famous brands at Don Mueang International Airport. It is written "Duty free" in English and Chinese on the signboard.
Foto: David_Bokuchava iz iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekSe lahko Slovenija veseli svoje bonitetne ocene?
Naslednji članekReševanje romske problematike: »Cilj je zagotoviti romski populaciji dostojne pogoje«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.