Reševanje romske problematike: »Cilj je zagotoviti romski populaciji dostojne pogoje«

KAGITHANE GULTEPE, ISTANBUL, TURKEY - AUG. 2008: Group portrait of a poor Turkish (roman) gypsy family sitting on the street in front of their ruin shanty house. Editorial use only.
Foto: cagkansayin iz iStock

Slovenija se že mnogo let ukvarja s težavo, ki jo širša javnost pozna pod naslovom romska problematika. Tako je prav zaradi tega nastala Delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki je prvič zasedala pred nekaj dnevi.

Obravnava romske problematike s prvim sestankom

Delovna skupina za obravnavo romske problematike je bila imenovana na 20. redni seji vlade Republike Slovenije. Delovno skupino, ki jo vodi državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Anton Grizold, sestavljajo predstavniki vlade, ministrstev, lokalnih skupnosti in Sveta romske skupnosti Republike Slovenije.

»Temeljna naloga delovne skupine je obravnava romske problematike celovito, na vseh področjih, s ciljem zagotoviti romski populaciji v Republiki Sloveniji dostojne življenjske pogoje in njihovo aktivno vključitev v družbeno življenje,« je povedal državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Anton Grizold.

»Člani si bodo prizadevali za celovit pristop države pri reševanju kompleksne romske problematike v Sloveniji, in sicer z usmerjanjem in povezovanjem pristojnih ministrstev, občin, ožjih lokalnih skupnosti ter romskih skupnosti,« je povedal vodja delovne skupine, ki se je na prvem sestanku seznanila s pregledom že izvedenih aktivnosti na tem področju ter določili izhodišča in način delovanja skupine.

Delovna skupina za obravnavo romske problematike
Delovna skupina za obravnavo romske problematike Foto: on gov

Romsko problematiko bosta reševali podskupini

Na seji so se dogovorili tudi za delo v dveh podskupinah, katerih vodenje bosta prevzela državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle in direktor Urada RS za narodnosti mag. Stanko Baluh.

»Vodilo članov delovne skupine bo strpnost, dialog in ozaveščanje o sobivanju tako v lokalnih skupnostih kot tudi v širši slovenski družbi. Pri tem je pomembna ustrezna strateška komunikacija z romsko populacijo, krajani, predstavniki občinskih struktur in širšo javnostjo,« je še dodal.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekBodo trgovine ponovno odprte ob nedeljah?
Naslednji članekGoogle vrnil nizek udarec Applu z Google Messages
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.