Google vrnil nizek udarec Applu z Google Messages

Novi Sad, Serbia - October 6, 2014: Woman's hands Googling on electronic device.Woman hands holding and touching on Apple iPad mini with Google search web page on a screen.
Foto: Ivanko_Brnjakovic iz iStock

Pri Googlu ne skrivajo nejevolje nad Applovim izmikanjem protokolu RCS (Rich communication services, nadgradnja SMS in MMS). Applova neomajnost pri iMessages se je sicer izkazala za uspešno prodajno strategijo. Na Androidovi spletni strani jih za neprilagodljivost odkrito bremenijo in k temu nagovarjajo tudi uporabnike: »Help @Apple #GetTheMessage«.

Zeleni in modri okvirčki

Kdaj si nazadnje poslal SMS ali MMS? Večina nas danes v večji meri uporablja aplikacije za neposredno sporočanje (IM), naprimer WhatsApp. Uporabnikom iPhona to omogoča iMessages. Sporočila, ki jih preko iMessages pošljejo drugim uporabnikom iOSa, se pojavljajo v modrih okvirčkih. Sporočila, ki bi jih z iMessages želeli poslati uporabnikom telefonov z operacijskim sistemom Android, pa se pretvorijo v SMS v zelenem okvirčku.

Slabša uporabniška izkušnja

Pri tem seveda ne gre samo za barvo, uporabniki Androida v komunikaciji z Applovimi uporabniki potegnejo kratko tudi pri kvaliteti prejetih multimedijskih vsebin. Google na Applovo neodzivnost odgovarja z lastnim izboljšanim sistemom, aplikacijo Google Messages. Preberi, kaj vse lahko Applovi privrženci zavidajo uporabnikom Androida.

"Hong Kong, China - March, 19 2012: A close-up of an Apple iphone screen with applications of Twitter, Linkedin, Google Plus, Facebook, and App Store."
Foto: samxmeg iz iStock

Takojšnje odzivanje in reakcije

Največja novost je možnost odzivanja neposredno na sporočilo. Verjetno se ti v skupinskem pogovoru kdaj zgodi, da za par sporočil zaostaneš. Natipkaš odgovor, a so že uletela tri nova sporočila, tvoje pa sameva v lastnem kontekstu. Tej zmedi se zdaj uporabniki Google Messages izognejo podobno, kot je to možno v Facebookovem Messengerju.

Daljši pritisk na sporočilo odpre seznam možnosti, med njimi je možnost odziva na izvorno sporočilo. Uporabniki Androidov se lahko na sporočila z iPhonov zdaj tudi odzivajo s čustvenčki.

Branje glasovnih sporočil

Če prejmeš glasovno sporočilo medtem ko na telefonu poslušaš glasbo ali si na javnem prevozu brez slušalk, brez skrbi. Z Google Messages bo možno branje transkripcije prejetega zvočnega posnetka. Nova funkcija je na razpolago na telefonih Pixel 6 Pixel 6A, Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy S22, Galaxy Fold 4, Pixel 7, Pixel 7 Pro in na pametni uri Pixel Watch.

Opomniki in zvezdice

Pri sporočilih lahko zdaj nastaviš opomnik. Google Messages opomnike in vnos v koledar avtomatsko predlaga, ko zazna sporočila s časovno občutljivim kontekstom. Spomnil te bo še na rojstne dneve, če imaš te shranjene v kontaktih. Za sporočila z informacijami z naslovi, telefonskimi številkami ali drugimi gesli bo aplikacija predlagala zaznamek z zvezdico. Pomembna sporočila bodo tako imela svoj razdelek, kar je dosti bolj pregledno.

Vse na enem mestu

Posnetke s portala Youtube si lahko uporabniki Google Messages ogledajo kar v aplikaciji, namesto da bi jih link vodil na spletno mesto ali bi se predvajana vsebina odprla v Youtubovi aplikaciji. Ponekod preizkušajo tudi model neposrednega kontaktiranja podjetij, ki jih uporabnik najde v brskalniku ali Zemljevidih. Češnja na vrhu torte je še partnerstvo z letalsko združbo United Airlines, ki bo omogočila uporabo aplikacije Messages v zraku.

Bangkok, Thailand- March 17, 2018: Social media app for digital marketing e-commerce on smartphone mobile online applicatiion via multi-channel, cross-channel internet technology
Foto: Chinnapong iz iStock

Tvoja poteza, jabuk

Google se je s trudom olajšanja uporabniške izkušnje izkazal, zdaj je na vrsti še Apple. Ne kaže, da bi si glede RCS premislili. Ob uspešnosti trenutne prodajne strategije jim tega verjetno niti ni treba.

Prejšnji članekReševanje romske problematike: »Cilj je zagotoviti romski populaciji dostojne pogoje«
Naslednji članekNataša Pirc Musar postala prva ženska predsednica Slovenije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.