Se lahko Slovenija veseli svoje bonitetne ocene?

map of Republic of Slovenia through magnifying glass
Foto: naruedom iz iStock

Slovenija se lahko v razburkanem letu in obdobju končno veseli nečesa lepega. Agencija Fitch je namreč potrdila oceno Slovenije pri A s stabilnimi obeti. Finančno ministrstvo potrjuje, da s tem agencija Fitch državi priznava stabilnost v gospodarskem in finančnem smislu.

Bonitetna ocena Sloveniji s strani agencije Fitch

Bonitetna agencija Fitch Sloveniji priznava gospodarsko in finančno stabilnost ter institucionalno moč, ki so podprte z njenima članstvoma v Evropski uniji in evroobmočju. Za letošnje leto Fitch Sloveniji napoveduje 5,5 % gospodarska rast, ki bo v prihodnjem letu zaradi vpliva energetske krize nekoliko nižja, in sicer 1,3 %.

Agencija ocenjuje, da bo javnofinančni primanjkljaj Slovenije pri 3,6 % bruto domačega proizvoda letos nekoliko nižji glede na lansko leto in s tem še naprej precej pod povprečjem evroobmočja. Glede javnofinančnega dolga Slovenije agencija ocenjuje, da bo ta v letu 2024 padel na 68,6 % bruto domačega proizvoda.

O agenciji Fitch Ratings

Agencija Fitch Ratings zagotavlja v prihodnost usmerjena bonitetna mnenja, kot je razvidno iz njenih bonitetnih ocen, ki odražajo njena pričakovanja glede kreditnega obnašanja v različnih scenarijih. Postopek ocenjevanja se začne, ko organizator, izdajatelj, sponzor ali zavarovalnica stopi v stik s članom Fitchove skupine za upravljanje poslovnih odnosov (BRM) s prošnjo, da vključi Fitch. Fitch lahko sproži tudi nenaročeno ocenjevanje, če je na voljo dovolj javnih informacij, ki naročnikom in trgu javnega dolga omogočajo vpogled.

Poročila o merilih opredeljujejo dejavnike ocenjevanja in predpostavke ter poudarjajo obseg in omejitve naše analize. Glavna merila opisujejo osnovne temelje za naše ocene znotraj sektorja. Medsektorska merila pojasnjujejo Fitchev pristop k temam, ki se nanašajo na več področij ali ciljnih skupin. Sektorsko specifična merila opisujejo Fitchev analitični pristop za posamezne sektorje in obravnavajo posebne kreditne dejavnike.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako potovati sam?
Naslednji članekBodo trgovine ponovno odprte ob nedeljah?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.